Poliisi peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta – alkoholi ei kuulu nuorille!

Kuva:Pixabay/Rebcenter-Moscow

Kesäloma voi innostaa nuoria juhlimaan yhdessä. Juhlimiseen voi kuulua päihteiden käyttöä, vaikka alaikäisten päihteiden hallussapito onkin laissa kiellettyä.

Vanhemmat ovat yleensä melko sinisilmäisiä lapsensa päihteiden käytön suhteen. ”Ei meidän lapsi käytä päihteitä”, on yleinen lausahdus vanhemman suusta. Tilastojen mukaan kuitenkin suurin osa nuorista kokeilee päihteitä vähintään kerran elämässään.

Poliisi peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta

Vajaa yhdeksän prosenttia 8-9 luokkalaisista on kunnolla humalassa vähintään kerran kuukaudessa. Yli 4 prosenttia nuorista käyttää alkoholia viikottain. Saman ikäluokan nuorista kannabista on kokeillut vähintään kerran 7,7 prosenttia. Heistä poikien osuus on selkeästi suurempi.

Poliisi on antanut tiukan viestin vanhemmille:” Te olette lapsen maailmaan halunneet, saattaneet ja kasvattaneet – jatkakaa nyt ihmeessä kasvattamista.” Poliisi ja lastensuojelu hoitavat kyllä oman osansa, mutta lasten kasvatusvastuu on aina vanhemmilla.

Miten vanhemmat voivat tukea nuorta parhaiten?

Ihan ensimmäisenä tulisi olla kiinnostunut nuoren elämästä. Niin kiire ei saa olla, ettei ehdi kysymään mitä nuorelle todellisuudessa kuuluu. Vaikka nuori ei heti avautuisikaan kaikesta, muistaa hän vaikeana hetkenä vanhemman olevan kiinnostunut hänen asioistaan. Vanhemman kannattaa jatkaa sinnikkäästi kyselemistä parantaakseen hänen ja nuoren välistä kommunikointia: ehkäpä nuori vastaa kyselyihin joku toinen kerta.

Toisekseen vanhemman tulee olla perillä nuoren asioista: missä hän viettää aikaansa ja minkälaisessa seurassa hän liikkuu? Tiedätkö, millaisista asioista hän snäppää kavereilleen?

Vanhempien velvollisuus on tutustua nuorten käyttämiin sovelluksiin sekä porukkaan, joissa nuori liikkuu. Vanhempien ei tule myöskään olla liian sinisilmäisiä nuoren suhteen ja kuvitella, että ”Kun ei meidän lapsi vain kokeilisi päihteitä”. Ryhmäpaine nuorten keskuudessa voi olla niin kova, että vanhemman varoitukset päihteistä unohtuvat.

Parhaiten nuorta voi auttaa tukemalla ja kannustamalla häntä hyvien harrastusten pariin. Harrastusten kautta voi löytää samanhenkisiä kavereita ja itsetunto vahvistua kun nuori löytää omat vahvuutensa. Myös onnistumisen kokemuksilla on suuri merkitys nuoren itsetuntolle.

Nuoren on tärkeää saada valita harrastuksensa omien mielenkiinnon kohteiden, ei vanhemman toiveiden mukaan. Nuorta kannattaa rohkaista sellaisen harrastuksen pariin, jotka häntä aidosti kiinnostaa. Aluksi nuorta voi jännittää lähteä uuden harrastuksen pariin, joten hän saattaa tarvita vanhemman rohkaisua asiassa.

Nuoren kohdatessa jatkossa päihteisiin liittyvää ryhmäpainetta, hän osaa rohkeasti kieltäytyä ja hakea päätökseen vahvistusta harrastuksesta ja sen tarjoamista kaverisuhteista.

Tiedätkö varmuudella mitä nuorellesi kuuluu? Onko hän kokeillut päihteitä?

Lähteet: Poliisi, Päihdelinkki, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.