Tästä syystä ihanasta vauvakuplasta kannattaa välillä poistua!

Tästä syystä ihanasta vauvakuplasta kannattaa välillä poistua!
Kuva: Priscilla Du Preez

Vauvakupla on ihana paikka. Lapset ovat pieniä niin lyhyen aikaa, että ajasta haluaa ottaa kaikki irti. Moni vanhempi kokee elävänsä elämänsä onnellisinta aikaa lasten ollessa pieniä, eikä syyttä. Vaikka kuinka tuntuisi vaikealta lähteä vauvakuplasta ulkomaailmaan, kannattaa myös muistaa pitää tärkeitä ihmissuhteita yllä. Pidemmän päälle tämä edesauttaa vanhemman omaa henkistä hyvinvointia.

Siirtymä vauvakuplan ihanuudesta pikkulapsiarjen rasittavuuteen ja väsymykseen tapahtuu huomaamatta. Äidin raskauden jälkeiset, niin sanotut “onnellisuushormonit” auttavat taistelemaan väsymystä vastaan ensimmäisten viikkojen ja kuukausien ajan. Kun hormonien vaikutus alkaa hiljalleen hiipua, väsymyksen ja uupumuksen tunteet voivat näyttäytyä odottamattoman voimakkaina. Kun mieli on väsynyt, puolisossa voi havaita ärsyttäviä piirteitä, joihin ei aiemmin ole kiinnittänyt huomiota. Jos väsymys jatkuu, ärtymys vaan kasvaa. On tärkeää, että vanhemmat pääsisivät välillä keskustelemaan ja tuulettamaan ajatuksiaan omien ystäviensä kanssa siten, ettei puoliso ole paikalla.

Keskusteluilla ei tarkoiteta “ärsyttävän puolison” haukkumista ystävän kanssa. Tarkoitus ei ole vahingoittaa puolisoa tai olla ilkeä. Luotettavan ystävän kanssa juttelu auttaa vanhempaa päästämään höyryjä ulos, jolloin arki on taas helpompaa. Monet tulevat joskus maininneeksi luottoystävälleen jotakin negatiivista puolisostaan. Tämä ei tarkoita, ettei enää rakastaisi puolisoaan, vaan että olo on sillä hetkellä turhautunut ja ajatusten tuuletus on tarpeen. Tämän jälkeen jaksaa taas pikkulapsiarkea huomattavasti paremmin.

Vertaistuki on tärkeää vanhemmalle

Erityisen arvokasta on, jos pääsee keskustelemaan ystävien kanssa, jotka tietävän, millaista lapsiarki todellisuudessa on. Tällöin keskusteluissa ei tarvitse pohjustaa turhautumisen syitä, kun toinen tietää jo parista lauseesta, millaisia asioita ystävä käy parhaillaan läpi. Vanhemmuuden vertaistuki voi olla kullanarvoista, joka parhaimmillaan auttaa puolisoita ymmärtämään toisiaan paremmin ja säilyttämään hyvän hengen suhteessa myös raskaina aikoina.

On lohduttavaa kuulla ystäviltä, ettei puolisolle ärtyminen ja tiuskiminen ole niin epätavallista kuin itse saattaa ajatella. Päinvastoin, suurin osa vauva-arkea elävistä pariskunnista on kokenut ärtymystä kumppania kohtaan jolloin tilanteet voivat helposti äityä riidaksi asti. Kun asennoituu siten, että tilanteet ovat täysin normaaleja silloin, kun uusi arki astuu elämään pienen ihmisen muodossa, auttaa se henkisesti hyväksymään konfliktitilanteet paremmin sen sijaan, että heti ensimmäisen riidan jälkeen alkaa pohtia eroa.

Vauvakuplasta kannattaa siis irtautua säännöllisin väliajoin ystäviä tapaamaan silloinkin, kun mielen päällä ei ole varsinaisia ongelmia. Kun ystävien kanssa pitää säännöllisesti yhteyttä, heille on helppo soittaa ja pyytää kahville myös silloin, kun kotona on ollut riitaa ja tarvitsee luotettavaa olkapäätä.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *