Annatko lapsesi pukeutua toisen sukupuolen vaatteisiin?

two young children hugging each other on a sidewalk
Kuva: Annie Spratt

Jotkut pienet tytöt haluavat itsepintaisesti pukeutua poikien vaatteisiin ja jotkut pojat tyttöjen vaatteisiin. Vanhempien suhtautuminen asiaan vaihtelee. Annatko sinä lapsesi pukeutua sellaisiin vaatteisiin, joita tyypillisesti ollaan totuttu näkemään vastakkaisen sukupuolen päällä?

Monet vanhemmat ostavat tietynlaisia tavaroita ja vaatteita tiettyä sukupuolta olevalle lapselleen. Tämä jaottelu on usein jo tehty valmiiksi kaupoissa. Kärjistetysti voisi sanoa tytöille ostettavan helpommin vaaleanpunasävyisiä vaatteita siinä missä poikien vaatteet ovat väriltään esimerkiksi vaaleansinisiä. Joskus lapsen huone on sisustettu jo valmiiksi tietyillä värisävyillä tulevan asukkaan sukupuolen mukaan.

Muista kunnioittaa lapsesi toiveita

Pieni lapsi ei pysty ottamaan kantaa siihen, millaisiin vaatteisiin vanhemmat hänet pukevat. Tämä kuitenkin muuttuu merkittävästi lapsen kasvaessa. Jo muutaman vuoden ikäinen lapsi voi olla hyvinkin vaativa sen suhteen, millaisia vaatteitaan haluaa pukea ylleen. Jos tyttö haluaa pukeutua prinsessamekkoihin, tämä ei tunnu kenestäkään omituiselta. Jos sen sijaan pieni poika haluaa pukeutua hameisiin, vanhemmat saattavat kohotella kulmiaan tai jopa suoranaisesti kieltää sen lapseltaan.

Jos vanhempi kieltää lastaan pukeutumasta vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin, hänen tarkoituksensa on toki varmasti hyvä. Vanhempi saattaa esimerkiksi ajatella, että lasta tullaan kiusaamaan, mikäli hän pukeutuu normista poikkeavasti. Tällainen riski on toki olemassa.

Mikäli lapsesi voimakkaasti haluaa pukeutua tietyllä tavalla ja vanhempana kieltää sen, tämä voi aiheuttaa lapselle voimakasta ahdistusta. Toisin sanoen toimenpide, jonka tarkoitus oli alunperin välttää lapsesi ahdistusta, itse asiassa aiheuttaa sitä.

Tämä ei tietenkään ole ollut vanhemman toive. Vanhempi voi kuitenkin ajatella, että pidemmällä tähtäimellä on parempi pukeutua tavoilla, jotka eivät aiheuta lapselle myöhemmin elämässä ongelmia.

Vanhempi saattaa myös olla huolissaan siitä, identifioiko lapsi itsensä kenties toista sukupuolta olevaksi. Tässä kohdassa vanhemman oma asennoituminen sukupuoli-identiteettikysymyksiin vaikuttaa paljon asiaan suhtautumiseen. Jos vanhempi on avoin ajatukselle, että jo pieni lapsi kykenee tunnistamaan, mikäli hänen biologinen sukupuolensa ei vastaa omaa kokemustaan, vanhemman voi olla helpompi hyväksyä lapsen toive pukeutua tietyllä tavalla. Esimerkiksi jos tyttö haluaa pukeutua vain poikien vaatteisiin ja vanhempi epäilee syyksi sitä, että tyttö kokee olevansa poika, vanhemman voi olla helpompi hyväksyä tytön pukeutumistyyli. Täytyy myös muistaa, ettei pukeutumistyylillä välttämättä ole mitään tekemistä sukupuoli-identiteetin kanssa.

Lapsi vaistoaa helposti, jos vanhempi ei ole tyytyväinen. Jos lapsen toive on pukeutua tietyllä tavalla ja hän samaan aikaan tiedostaa vanhemman tuomitsevan toiveen voimakkaasti, aiheuttaa se lapselle hämmennystä ja pahaa mieltä.

Vanhemman kannattaa aina pyrkiä kunnioittamaan lapsensa toiveita. Jos lapsi kokee olevansa rakastettu ja hyväksytty juuri sellaisena kuin on, hänelle kehittyy todennäköisemmin hyvä itsetunto, joka auttaa pärjäämään elämän karikoissa.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.