Näin pidät huolta mielenterveydestäsi, jos kumppanisi voi huonosti

woman holding red flower
Kuva: Erriko Boccia

Mielenterveysongelmat ovat viime vuosina yleistyneet. Monissa parisuhteissakin ne tulevat tutuksi ja kumppanin vaikeudet voivat heijastua myös paremmin voivan osapuolen hyvinvointiin.

Pariskunnat jakavat elämän ilot ja surut sekä ovat toistensa tukena, mikä voi johtaa siihen, että toinen osapuoli ottaa myös kumppaninsa kokemuksia ja tunteita omille harteilleen kannettavaksi. Tästä ilmiöstä puhutaan tunnetartuntana tai emotionaalisena tartuntana, sillä se auttaa samaistumaan toisen olotilaan tai ajatuksiin.

Tunnetartunnan takia olisi erityisen tärkeä muistaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta silloin, kun kumppanilla on vaikeaa. Jos kumppanin vaikeudet vaikuttavat tarttuvan itselle, on tärkeä ymmärtää, mistä se johtuu.

”Ensinnäkin, ihmiset pyrkivät luonnostaan löytämään yhteyden toisen kanssa ja olemaan empaattisia. Kun meille läheinen ihminen kokee voimakkaita tunteita, haluamme ymmärtää ja jakaa tunteet hänen kanssaan”, seksi- ja parisuhdeasiantuntija Annabelle Knigt selittää.

”Toiseksi, voimme tuntea olevamme vastuussa kumppanin hyvinvoinnista ja haluamme auttaa häntä tunteiden käsittelyssä kokemalla niitä hänen rinnallaan”, hän jatkaa.

8 neuvoa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen

Jos kumppanin tunteet tarttuvat, voi sillä olla myös negatiivisia seurauksia. Esimerkiksi jos kumppanisi on ahdistunut, voi ahdistus tulla tutuksi sinullekin. Knight suositteleekin omien rajojen asettamista, jotka auttavat pitämään itsestä huolta sekä ylläpitävät tervettä parisuhdetta kumppaniin.

Seuraavat keinot auttavat pitämään huolta omasta mielenterveydestä ja hyvinvoinnista, kun kumppanilla on vaikeaa:

  • Kommunikaation merkitys. Avoin ja rehellinen keskustelu kumppanin kanssa on avainasemassa. Kerro tunteistasi ja tarpeistasi sekä rohkaise häntä tekemään samoin.
  • Aseta rajoja. On ihan ok sanoa ei kumppanille, jos hänen pyyntönsä tai toiveensa ovat sinulle liikaa. Hyvän kommunikaation avulla voit oppia sanomaan ei ja asettamaan rajat loukkaamatta toisen tunteita.
  • Anna aikaa itsestäsi huolehtimiselle. Tee asioita, joista sinulle tulee hyvä olo. Kun teet jotain itsellesi mieluista, se vaikuttaa suuresti niin henkiseen, kuin fyysiseen hyvinvointiisi.
  • Tue, älä tyrkytä apua. Joskus kumppani kaipaa kuuntelijaa eikä neuvoja tai apua ongelmien ratkaisuun. Ennen kun alat neuvomaan, kysy kaipaako hän neuvojasi vai haluaako hän sinun vain kuuntelevan.
  • Etsi tukea myös itsellesi. Oma tukiverkosto auttaa jaksamaan ja antaa sinulle voimia tukea kumppaniasi paremmin. Uskalla pyytää apua!
  • Tunnista rajasi ja tarpeesi. Pohdi, mitä olet valmis tekemään kumppanisi hyväksi ja mitä tarvitset itse.
  • Ole suora ja selkeä. Rajoista kommunikoidessa on tärkeää olla suora sekä selkeä. Puhu minä-muodossa, kun ilmaiset tarpeitasi, vältä syyllistämästä kumppaniasi.
  • Pidä rajoistasi kiinni. Yhdessä sovituista rajoista on tärkeä pitää kiinni. Älä tee kompromisseja tarpeidesi ja rajojesi suhteen vain miellyttääksesi kumppaniasi.

Lähde: Metro

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.