Mitä tehdä, jos vauva syö kakkaa tai muuta ei-toivottua?

Kuva: Annabelle Legros / Pixabay

Jotkut lapset vaikuttavat syövän kaikkea mahdollista, olipa sillä ravitsemuksellista arvoa tai ei. Lapset saattavat laittaa suuhunsa myös ties mitä ei-toivottua, kun vanhempien valvova silmä hetkeksi välttää.

Jokainen vanhempi joutuu jossain vaiheessa havahtumaan siihen, että oma pienokainen laittaa mielellään suuhunsa ällöttäviäkin asioita. Räkää, kakkaa, hiekkaa, ötököitä ja muuta vastaavaa voi päätyä lapsen suusta alas ja vanhempi voi olla sekä hämillään että hädissään – mitä nyt tehdään?

Jos vauva syö kakkaa

Pieninä määrinä kakat eivät ole haitaksi, mutta siitä voi seurata ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita. Esimerkiksi hiiren jätökset ovat vaarallisia, koiran ei. Vauvan omaa kakkaakin voi päätyä suuhun, joka on lähinnä ällöttävää. Jos vauva syö kakkaa, tarkkaile ilmeneekö hänellä oireita seuraavien tuntien aikana. Jos oireita ei ilmene, jatka tilanteen seuraamista. Jos oireita on, ota yhteys lääkäriin.

Jos lapsi syö lemmikin ruokaa

Pienet määrät ovat todennäköisesti harmittomia, mutta asiantuntijat ovat yhdistäneet jotkut lemmikkiruoat salmonellaan. Jos lapsi on syönyt lemmikin ruokaa, kysy neuvoja lääkäriltä.

Jos lapsi syö räkää

Monet lapset tekevät tätä eri ikäisinä. Opeta lapselle, ettei nenää kuulu kaivaa, eikä räkää syödä. Terveydellistä haittaa tästä ei kuitenkaan ole.

Jos lapsi syö hiekkaa, ötököitä tai muuta pihalta

Pihalla mönkii monenlaisia myrkyttömiä ötököitä ja niiden syöminen tuskin aiheuttaa ongelmia. Hiekan ja mullan syöminen voi jopa tehdä hyvää lapsen mikrobiomille, kunhan maaperässä ei ole käytetty ravinteita eikä siellä ole eläinten jätöksiä. Jos maaperä ei ole ”puhdas”, voi lapsi saada ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita.

Jos lapsi syö sieniä, marjoja tai kasveja

Näiden kanssa on tärkeää olla tarkkana, koska luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä sieniä, marjoja ja kasveja. Ota kuva siitä, mitä lapsi on syönyt ja käänny heti terveydenhuollon ammattilaisten puoleen tilanteen arvioimiseksi.

Jos vauva syö pulautuksiaan

On tavallista, että vauvat pulauttelevat ja saattavat sen jälkeen nauttia pulautuksensa takaisin sisuksiinsa. On olennaista erottaa pulautus oksennuksesta. Jos lapsi syö omaa oksennustaan (tai oksentaa paljon), on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Jos epäilyttää, käänny lääkärin puoleen

Jos vauva tai lapsi on syönyt jotain epämääräistä tai ei-toivottua, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaisin tai myrkytystietokeskukseen.

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.