Oletko somekoukussa? Näillä 7 vinkillä eroon someriippuvuudesta!

Kuva: Pexels/ Plann

Sosiaalinen media voi aiheuttaa riippuvuutta siinä, missä mikä tahansa muukin asia. Parhaimmillaan se tarjoaa ihmiselle tunteen yhteenkuuluvuudesta sekä merkityksellisyydestä. Sillä on kuitenkin myös varjopuolensa; ihminen voi koukuttua liikaa tykkäysten ja reaktioiden aikaansaamaan, nopeaan mielihyvään.

Mikäli somekoukussa oleva ei jostain syystä pääsekään nettiin, hän voi alkaa oireilemaan pahoin: ”Osa voi potea voimakastakin ahdistusta, fyysistä levottomuutta ja jopa vapinaa. Mieli täyttyy huoliajatuksista ja epämääräisistä peloista, olo on ärtynyt ja keskittyminen muihin asioihin on vaikeaa,” A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki huomauttaa.

Kuinka päästä eroon someriippuvuudesta?

1. Tunnista ongelma

Jotta riippuvuudesta voi päästä eroon, täytyy ongelmakäyttö ensin tunnistaa ja myöntää itselleen. Voit ottaa avuksi päiväkirjan, johon kirjaat sosiaalisessa mediassa viettämäsi ajan. Saatat yllättyä tuloksista: ehkä et ole ymmärtänyt, kuinka paljon se viekään aikaasi.

2. Aseta tavoite

Länsimaissa some on jo kiinteä osa yhteiskuntaa ja sen toimintaa, joten käytön lopettaminen kokonaan voi olla haasteellista tai jopa mahdotonta. Siksi Simojoki suositteleekin suurimmalle osalle ihmisistä käytön vähentämistä lopettamisen sijaan.

3. Korvaa aika muulla toiminnalla

Käytön vähentämiseen pätee samat keinot kuin herkkujen tai tupakanpolton vähentämiseen. Ensiksi tulee pohtia syitä riippuvuuden taustalla. Sen jälkeen korvata verkossa viettämäsi aika asioilla, joista saat mielihyvän tunteita ja kokemuksia. Se voi ottaa aikansa, mutta jatka sinnikkäästi eteenpäin.

4. Rajoita sosiaalisen median käyttöä

Kokeile rajoittaa somen käyttöä. Voit päättää esimerkiksi lopettaa selailun ennen nukkumaanmenoa. Pyhitä myös aamun ensimmäinen tunti itsellesi ilman puhelinta.

5. Ota ilmoitukset pois käytöstä

Voit helpottaa sosiaalisesta mediasta eroon pääsyä ottamalla ilmoitukset pois käytöstä. Näin et saa koko ajan tietoa uusista päivityksistä ja postauksista, jotka altistavat somen käytölle.

6. Tukiverkosto

Ota tukiverkosto mukaan projektiin, voitte sopia yhdessä sosiaalisen median käytön vähentämisestä. Kerro läheisille ihmisille, että haluat vähentää sen käyttöä ja toivot heidän tukevan sinua tavoitteessasi.

7. Tee itsellesi lukujärjestys

Asiantuntijat kehottavat tekemään itselleen lukujärjestyksen, johon merkkaat valmiiksi jokaiselle päivälle tietyn ajanjakson, jonka voit viettää somessa. Muista pitää somehetket sen pituisina, kuin olet ne omaan lukujärjestykseesi suunnitellut!

Millä keinoin voisit vähentää omaa somen käyttöäsi?

Lähteet: Aivoliitto, Kodin Kuvalehti, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.