Millainen vanhempi vie perheensä toisten mökille huolehdittavaksi?

2 women sitting on brown wooden chair
Kuva: Ryan Jacobson

Kesä on tullut ja sen mukana mökkikausi on käynnistynyt. Monissa medioissa näkyy juttuja, kuinka sukulaiset ja ystäväperheet tupsahtavat odottamatta pahaa-aavistamattomien mökkiläisten pihaan olettaen, että he saavat täyden ylläpidon. Millainen ihminen kokee, että hänellä on moraalinen oikeus hyödyntää toisten resursseja antamatta mitään vastineeksi?

Varma kesän merkki on iltapäivälehtiin ilmestyneet artikkelit niin sanotuista “mökkiloisista”. “Mökkiloisella” viitataan ihmisiin, jotka olettavat voivansa majoittua toisten mökeille päiväkausiksi perheineen lomailemaan ilman, että osallistuvat mökin ylläpitotöihin tai ostaa ruokia.

Tyypillinen artikkeli kuvailee tilannetta, kun perhe on juuri päässyt asettumaan mökilleen luonnon helmaan, rauhaan ja hiljaisuuteen, kun yllättäen mökkitieltä kuuluu auton ääni ja paikalle pölähtää sukulaisia tai tuttavia “ohikulkumatkallaan”. Pistäytyminen saattaakin sitten venyä useamman päivän vierailuksi. Tuliaisina vierailijoilla on monesti korkeintaan kahvipaketti, jos sitäkään.

Aikuiset lapset saattavat usein olettaa, että koska vanhemmat ovat aiemminkin heistä huolehtineet ja tarjonneet ruokaa, tämä automaattisti merkitsee, että vieraillessaan vanhempiensa mökillä lastensa kanssa, isovanhemmat tarjoavat kaiken. Isovanhemmat eivät välttämättä kehtaa ottaa asiaa puheeksi, mutta varsinkin jos heillä on pieni eläke, on sanomattakin selvää, että perheen ruokkiminen viikon ajan tekee suuren loven heidän budjettiinsa.

Isovanhempien auttamishalua ei pitäisi käyttää väärin

Jos aikuisilla lapsilla on haastava elämäntilanne esimerkiksi työttömyyden osuessa kohdalle, monet vanhemmat haluavat ymmärrettävästi tukea lapsiaan. Jos aikuinen lapsi ei ole tietoisesti jättäytynyt vanhempiensa elätettäväksi, vanhempi usein myös kokee onnellisuuden tunteita voidessaan auttaa lastaan vaikeiden aikojen yli.

Jos aikuisilla lapsilla on normaali tulotaso ja silti isovanhempien mökille mennessä ei vaivauduta ostamaan itse ruokia, herättää tämä kysymyksiä, millä tasolla aikuisten lasten empatiakyky on. Eikö heille tulee mieleen, että olisi aika kustantaa perheensä lomailu itse sen sijaan, että oletetaan muiden maksavan heidän kulujaan?

Toki jos isovanhemmat itse haluavat kustantaa kaiken, tilanne on toinen. Aikuiset lapset tietävät usein hyvin isovanhempien taloudellisen tilanteen. Jos isovanhemmille ei ole ongelma tarjota aikuisille lapsille ja heidän perheelleen ruokia mökkilomalla, toki heidän voi antaa toimia näin. Mikäli aikuiset lapset tietävät, ettei isovanhemmilla ole ylimääräistä rahaa, on itsekkyyden osoitus silti tuoda perheensä isovanhempien luokse ilmaiseen täysihoitoon.

Usein kyse on pohjimmiltaan siitä, ettei ihminen ole ymmärtänyt toimivansa väärin. Tällöin kannattaa katsoa peiliin ja miettiä, kuinka voisi parantaa omaa toimintaansa siten, että voisi saada läheisille ja sukulaisille hyvän mielen ärtymyksen sijaan, kuullessaan mökkitiellä perheen auton äänen.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.