10 ohjetta lasten trampoliinivammojen ehkäisyyn!

Kuva: Pexels/ Karolina Grabowska

Trampoliinilla hyppely on monille lapsille mieluista puuhaa, ja se onkin yksi suosituimmista kesäaktiviteeteista. Trampoliinien yleistyminen on johtanut myös lasten trampoliinivammojen kasvuun, mitä voi pyrkiä ehkäisemään tiettyjen ohjeiden avulla.

Trampoliinihyppely on erinomaista liikuntaa, sillä se kehittää lapsen koordinaatiokykyä, tasapainoa sekä voimaa. Terveystalon lastenkirurgian erikoislääkäri Nina Johtimo pitää trampoliinilla hyppelyä hauskana tapana lisätä aktiivisuutta, mutta harmittelee erilaisten vammojen yleistymistä.

”Onneksi suurimmalta osalta tapaturmista voidaan välttyä, kun opetetaan lapsia hyppimään oikein ja kiinnitetään huomiota trampoliinin turvallisuuteen”, Johtimo kertoo Terveystalon sivuilla.

Yleisimpiä lasten trampoliinivammoja ovat murtumat ja venähdykset. Johtimon vastaanotolle tullaan yleensä ranne- ja kyynärpäämurtumien vuoksi, minkä lisäksi nilkan nyrjähdykset sekä niskan ja selän retkahdusvammat ovat yleisiä tapaturmia trampoliinihyppelyn yhteydessä.

”Niskanikaman ja selkärangan murtumat ovat hyvin vakavia, mutta onneksi myös hyvin harvinaisia vammoja. Ne ovat yleensä seurauksia volteista, joita kokeillaan videoiden innoittamana. Voltteja ei saisi harjoitella ilman ohjausta”, Johtimo muistuttaa.

Tarvittaessa lääkäriin

Jos trampoliinihyppelyn yhteydessä tulee vahinkoja, kotihoito riittää, mikäli lapsi voi liikkua ja kipu menee ohi muutamassa päivässä. Ensihoitoon pätevät samat säännöt kuin muihinkin tapaturmiin: kylmä, kohoasento ja kompressio. Tarvittaessa lisätään vielä neljäs k eli lapselle sopiva kipulääke.

Lääkäriin on lähdettävä, jos lapsi ei voi varata painoa jalalle tai käyttää kättä eikä kipulääke auta. Lasten luut paranevat nopeasti ja kasvukin korjaa pieniä virheasentoja.

Lastenkirurgi neuvoo, miten vahinkoja voi pyrkiä välttämään

  • Opeta lapsia hyppimään trampoliinilla oikein: vain yksi lapsi pomppimaan kerrallaan, eikä missään nimessä eri kokoisia lapsia hyppimään samaan aikaan.
  • Kiinnitä trampoliiniin turvaverkko, joka estää lapsia putoamasta.
  • Upota trampoliini maan sisälle kuoppaan, jotta hyppimistaso on matalammalla.
  • Voltteja ja muita temppuja saa harjoitella vain ammattilaisen ohjaamana.
  • Liian pienten lasten ei tule hyppiä trampoliinilla: alle kouluikäisillä lapsilla kehonhallinta ei riitä hyppimiseen, jolloin vammoja tulee helpommin.
  • Trampoliinien reunoilla tulisi olla pehmusteita, jottei kaatumiset johda pahoihin vammoihin.
  • Kengät pois ja taskut tyhjäksi kovista ja terävistä esineistä!
  • Märällä, likaisella tai rikkinäisellä trampoliinilla ei saisi hyppiä.
  • Opeta lapsille, ettei trampoliinin alla saa ikinä olla.
  • Aikuisen olisi hyvä valvoa lasten hyppimistä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.