Viime aikoina on jälleen uutisoitu siitä, kuinka lapset ovat kohdelleet eläimiä julmasti. Linnunpoikasia ja siilejä on käytetty lasten potkupalloina ja kidutettu tunteettomasti. Eläinsuojelujärjestöjen edustajat vetoavat vanhempiin, jotta nämä opettaisivat lapsilleen, että eläimiä tulee kohdella hyvin. Jos lapset ymmärtävät eläimen olevan tunteva olento, muutos käytöksessä on mahdollinen.
Liian usein kuulee ihmisten toteavan kepeästi ”sehän on vain eläin” tai “eläin ei ole yhtä tärkeä kuin ihminen”. Vähättelevä asenne juontaa usein juurensa lapsuudesta ja siitä, miten kasvuympäristössä ollaan suhtauduttu eläimiin. Kunnioitus ja empatia eläimiä kohtaan, tai vaihtoehtoisesti sen puute, opitaan kotona.
Miksi jotkut vanhemmat opettavat eläimen olevan vähempiarvoinen kuin ihminen?
Nykypäivän keski-ikäisten nuoruudessa yhteiskunnan suhtautuminen eläimiin oli hyvin erilaista. Eläinten kyvystä tuntea ei juuri puhuttu ja eläin nähtiin ”alempana olentona”, jota ihminen saa käyttää hyväkseen miten tahtoo. On ymmärrettävää, että jos omassa lapsuudessa on oppinut tällaisen ajattelumallin, sen välittää myös huomaamattaan omille lapsilleen. Vanhemmat eivät tarkoituksella kuulosta kylmältä eläimistä puhuessaan, puhetapa vain heijastaa heidän kasvuympäristöä.
Nykyaikana ymmärretään onneksi jo paremmin, että eläimet ovat tuntevia olentoja, jotka tutkimusten valossa kokevat monia samankaltaisia tunteita kuin ihminen. Jos hyväksymme, että eläimet pystyvät tuntemaan iloa, surua, yksinäisyyttä, masennusta, kipua ja muita tunnetiloja, emme voi samaan aikaan hyväksyä eläinten julmaa kohtelua.
Silti yhä tänäkin päivänä kuulee monien vanhempien toteavan lapsilleen, että kyseessä on ”vain” eläin. Tämä asettaa eläimen lapsen mielessä alempiarvoiseen asemaan ja hän saattaa kokea, ettei eläimen hyvinvoinnista tarvitse välittää. On surullista, että pienelle lapselle, joka seuraa vanhempiensa esimerkkiä sitä kyseenalaistamatta, opetetaan pienestä pitäen tällainen ajattelutapa.
Jos lapsille sen sijaan jo kotona opetetaan, että eläin on tunteva olento samoin kuin ihminenkin, eikä ihmisiä tai eläimiä saa vahingoittaa, lapsi vie mukanaan aikuisuuteen ajatusmallin ja opettaa sen myös omille lapsilleen. Näin maailma pikkuhiljaa alkaa täyttymään aikuisilla, jotka kohtelevat eläimiä paremmin kuin niitä tänä päivänä kohdellaan.
Muutos on mahdollinen, jos eläinrakkaat vanhemmat päättävät yhtenä rintamana ryhtyä toimeen
Moni vanhempi ei tule ajatelleeksi, kuinka suuri valta omalla esimerkillä on siinä, millainen ihminen yhteiskuntaan kasvaa. Jos eläimet ovat lähellä sydäntämme, meillä on lastemme kautta mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden maailmaan ja siihen, kuinka eläimiä siellä kohdellaan. Muutos tapahtuu hitaasti, mutta varmasti, kun otamme sydämen asiaksemme opastaa lapsia kohtelemaan heikoimmassa asemassa olevia olentoja empaattisesti julmuuden sijaan.
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja