Loma ei valitettavasti ole kaikille perheille ihanaa aikaa

girl crossing wood lumber bridge
Kuva: Morgan David de Lossy

Lomalla halutaan rentoutua ja viettää leppoisaa aikaa yhdessä perheen parissa. Joillekin perheille lomaviikot ovat kuitenkin rentoutumisen sijasta jopa hyvin ahdistavaa aikaa. Ahdistukseen voi olla monia syitä. Jos taloudellinen tilanne on haastava, lomalla ei voi tehdä kaikkea mitä haluaisi. Jos pitää mielen avoimena, jännittäviä asioita ja kiinnostavia lomakohteita voi kuitenkin löytyä lähempää kuin uskoisi!

Jos perheellä ei ole varaa lähteä lomamatkalle samaan aikaan kun kaikki ympärillä matkustavat toinen toistaan upeampiin kohteisiin, voi se aiheuttaa vanhemmille surua ja ahdistusta. Mikäli lapset toivoisivat pääsevänsä myös lomamatkalle, vanhemman sydäntä puristaa, kun kertoo lapsille, ettei matkaan yksinkertaisesti ole varaa.

Näissä tilanteissa kannattaa muistuttaa itseään, kuinka moni perhe on nykyään täysin samanlaisen tilanteen äärellä. Jo tieto siitä, ettei oma tilanne ole niin epätavallinen kuin ajattelisi, voi helpottaa ahdistavaa oloa, vaikkei se toki poista mielipahaa.

Lapsille voi kertoa avoimesti, ettei monissa perheissä ole mahdollisuutta lähteä jokaisella lomalla matkoille eikä se merkitse, että perheessä olisi asiat huonosti. Sen lisäksi, että itse opettelee näkemään hyviä puolia haastavissa tilanteissa, voi opettaa myös lastaan näkemään asiat positiivisessa valossa. Positiivisen ajattelun oppiminen on lapselle suuri voimavara tulevaisuudessa, kun hän elämässään kohtaa asioita, jotka aiheuttavat pettymyksen tunteita.

Onnistunut loma ei aina vaadi kaukomatkoja

Jos tuntuu, että seinät kaatuvat lomalla päälle, kannattaa tutustua lähialueen kohteisiin, joissa vierailla lasten kanssa. Lapsista tuntuu aivan yhtä jännittävältä käydä vanhempien kanssa lähellä sijaitsevissa paikoissa. Tärkeintä lapselle on kuitenkin perheen kanssa yhdessä vietetty, onnellinen aika. Vaikka vanhempi kokisi stressiä perheen talousasioista, lapsille riittää tieto edessä olevasta, pitkästä yhteisestä kesästä perheen kesken ilman, että täytyisi mennä joka päivä päiväkotiin. Tieto riittää monesti tekemään lapsen onnelliseksi.

Jos rahat eivät riitä matkoihin, voi lasten kanssa pakata eväät reppuun ja tehdä päiväretkien muodossa “täsmäiskuja” lähipaikkoihin. Suomi on onneksi täynnä erilaisia luontokohteita, jotka on usein kohtuullisen lyhyen bussi-, juna- tai automatkan päässä. Luonnossa liikkumisesta on monia hyötyjä niin aikuisille kuin lapsille. Luonnossa aikuisten mieli lepää ja stressitasot laskee. Samalla lapset oppivat jo nuorena viettämään aikaa luonnossa. Näin he osaavat hakeutua luontoon myös aikuisena, jolloin elämä voi olla hektistä ja stressaavaa. Lyhyet päiväretket voivat siksi olla erityisen hyödyllisiä lapsille muutoinkin, kuin vain lomailun merkeissä.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.