Ylipainoisen lapsen paino-ongelma voi pahentua loman aikana

person holding cheese burger
Kuva: Carles Rabada

Jos lapsen ylipainoinen johtuu pääasiassa liiasta ravinnosta eikä esimerkiksi sairaudesta, ongelma voi usein pahentua lomakautena, jolloin tulee herkuteltua tavallista enemmän. Vanhempien kannattaa olla tarkkana syömisten kanssa myös lomalla ja tukea lasta painonpudotuksessa, mikäli ylipainosta on lapselle terveydellistä haittaa.

Vanhempien on usein vaikeaa nähdä lapsessaan epätäydellisiä piirteitä. Jos lapsi on selvästi ylipainoinen, vanhempi sivuuttaa asian toteamalla hänen olevan vain harteikas tai hieman pyöreä. Varsinkin jos vanhemmalla itsellään on ongelmia painonhallinnan kanssa, saattaa hän olla kyvytön näkemään samoja ongelmia lapsessaan.

Vanhemmalla on kuitenkin vastuu siitä, millaista ravintoa hän lapselleen tarjoaa. Pieni lapsi ei pääse lihomaan vaarallisesti, ellei hänelle anneta liikaa tai vääränlaista ravintoa. Vaikka sydäntä raastaisi herkkujen anelu, voimakkaasti ylipainoiselle lapselle ei voi ostaa ylettömästi makeisia, sipsejä ja muita herkkuja. Vanhemman on pysyttävä lujana lapsensa terveyden ja tulevaisuuden takia.

Lomalla lapsen tulee helposti syötyä normaalia enemmän herkkuja

Kesähelteillä moni kokee saavansa helpotusta virvoitusjuomista, jäätelöistä ja muista herkuista. Koululaisen lomaan voi kuulua pitkät illat tietokoneella pelaten sipsipussin ja limsapullon kanssa. Jos vanhempi ei valvo lapsen syömistä, lomakauden lopussa voi tulla yllätyksenä, ettei vanhat vaatteet enää mahdukaan lapselle.

Jos perheessä on tapana pitää kesäisin pakastimessa jäätelöä, jota kukin saa hakea omaan tahtiin, kannattaa tavasta opetella pois ylipainoista lasta tai teiniä tukeakseen. Jos lapsi on sen ikäinen, ettei hän vielä itse käy herkkuja ostelemassa, vanhemman on paljon helpompaa kontrolloida syömistä. Jos vanhempi itsekin syö epäterveellisesti, on hyvä pysähtyä, katsoa peiliin ja miettiä, millaiset elintavat haluaa lapsensa kotoa oppivan.

Vanhempi voi motivoitua pudottamaan myös omaa painoaan samalla, kun auttaa lastaan

Jos vanhempi itse kärsii ylipainosta, muttei ole saanut painoaan putoamaan, lapsen auttaminen voi motivoida myös vanhempaa painonpudotukseen. Kun vanhempi huomaa, että lapselle alkaa kertyä painoa ja tiedostaa, millaisia ongelmia ylipaino on hänelle aiheuttanut, kukaan vanhempi ei tietoisesti toivo samoja ongelmia lapselleen. Sen lisäksi, että ylipaino aiheuttaa usein masennusta ihmisen kokiessa olevansa erilainen kuin muut, se aiheuttaa myös konkreettisia terveyshaittoja.

Pahimmillaan ylipaino voi johtaa vaikeisiin nivelongelmiin ja jopa kuolemaan. Kukaan vanhempi ei toivo tätä lapselleen. Suurin ongelma painonpudotuksessa on usein motivaation ylläpito. Vanhemmalle oman lapsen hyvinvointi on kaikkein tärkeintä. Siksi sitä kannattaakin käyttää motivaattorina sekä omassa, että lapsen painonhallinnassa. Vanhempi toimii itse parhaana esimerkkinä lapselleen sen suhteen, millaiset lapsen elintavat tulevat olemaan aikuisena.

Lähde: Mayo Clinic

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.