Äidin diabetes ja tupakointi nostavat tämän epämuodostuman riskiä

Kuva: Pexels/Amina Filkins

Äidin elintavat ja terveydentila raskauden aikana voivat vaikuttaa sikiön kehitykseen. Turun yliopiston ja yliopistollisen sairaalan, Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) väitöskirjahankkeessa on selvinnyt, miten diabetes ja tupakointi vaikuttavat epämuodostumariskiin.

Synnynnäisten nikamaepämuodostumien esiintyvyys on nousussa, väitöskirjatutkimus osoittaa. Tutkimuksessa selvitettiin nikamaepämuodostumien esiintyvyyttä Suomessa vuosina 1997–2016. Synnynnäisten nikamaepämuodostumien esiintyvyys on kasvanut 16 prosenttia seurantajakson aikana.

Epämuodostumia löytyi yhteensä 255. Esiintyvyys Suomessa on noin 1,9 per 10 000 elävänä syntynyttä ja kokonaisesiintyvyys noin 2,2 per 10 000.

”Mielenkiintoista on, että esiintyvyys on etenkin viimeisinä tutkimusvuosina selkeästi ja tilastollisesti merkittävästi nousussa”, väitöskirjan tekijä, lastenkirurgian erikoislääkäri Susanna Heiskanen toteaa.

”Ensimmäisen elinvuoden aikana nikamaepämuodostumiin liittyy noin 8 prosentin kuolleisuus, joka selittyy osittain sillä, että nikamaepämuodostumien lisäksi lapsilla todettiin huomattavasti muuta väestöä enemmän myös muita synnynnäisiä epämuodostumia”, hän lisää.

Synnynnäiset nikamaepämuodostumat ovat monimuotoinen ryhmä diagnooseja, joista lievimmissä pelkkä seuranta riittää, mutta vakavimmat vaativat skolioosin leikkaushoitoa.

Äidin diabetes ja tupakointi riskitekijöitä

Odottavien äitien perussairauksien riski on lisääntynyt ensisynnyttäjien iän noustessa. Äidin sokeritauti, nivelreuma, hedelmöityshoidoissa käytetyt estrogeeni ja hepariini sekä äidin tupakointi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lisäsivät merkittävästi epämuodostumien riskiä.

Riskitekijöitä selvittäneessä tutkimuksessa todettiin, että äidin ennen raskautta todettu diabetes nostaa nikamaepämuodostumien riskiä noin seitsemänkertaisesti. Äidin raskaudenaikainen tupakointi puolestaan näyttäisi lisäävän näiden epämuodostumien riskiä noin 1,5-kertaiseksi.

”Äidin tupakoinnin on aiemmissa tutkimuksissa todettu lisäävän myös synnynnäisten sydänvikojen, ruuansulatuskanavan sekä kasvojen alueen epämuodostumien riskiä. Raskautta suunnittelevien naisten tupakoinnin vähentämistä tulisi aktiivisesti edistää”, Heiskanen toteaa.

”Lisäksi kroonisiin reumasairauksiin liittyy kohonnut nikamaepämuodostumien riski. Näiden lisäksi myös hedelmöityshoitojen yhteydessä usein käytettyihin lääkkeiden, eli estrogeenin ja hepariinien, todettiin olevan merkittävästi yhteydessä nikamaepämuodostumiin”, erikoislääkäri Arimatias Raitio kertoo riskitekijöistä.

Selkärangan katkaisuleikkaus tavallisin toimenpide

Selkäranka kehittyy raskauden alkuvaiheessa 3. ja 8. raskausviikon välillä ja tämän kehityksen häiriintyminen johtaa nikamaepämuodostumien syntyyn. Kaiken kaikkiaan nikamaepämuodostumien esiintyvyydestä ja niiden riskitekijöistä on hyvin vähän julkaistua tietoa.

”Pahimmillaan epämuodostuma voi johtaa selkäytimen toimintahäiriöön tai henkeä uhkaavaan hengitysvajaukseen”, traumatologian professori Ilkka Helenius toteaa.

Suomessa tehdään vuosittain noin 15 leikkausta nikamaepämuodostumien vuoksi. Helenius kertoo, että selkärangan katkaisuleikkaus on tavallisin nikamaepämuodostumien hoidossa tarvittava toimenpide.

”Siinä poistetaan epämuodostunut puolinikama ja yhdistetään luuduttamalla ylä- ja alapuoliset normaalit nikamat toisiinsa”, hän selventää.

Leikkaus tehdään useimmille 2 tai 3 vuoden iässä ja osalle teini-iässä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.