Jokainen nuori on erilainen. Toiset nuoret eivät juuri koskaan ajaudu ristiriitoihin vanhempiensa kanssa, siinä missä toiset riitelevät ja paukuttelevat ovia päivittäin. Joskus teini-ikäisen vanhemman tunne-elämä saattaa muistuttaa samanlaista vuoristorataa kuin nuoren oma maailma. Näiden vinkkien avulla teinivuosista selviää paremmin sekä nuori että vanhempi.
Monesti vanhempi ihmettelee, miten on mahdollista, että nuori on samaan aikaan niin fiksu monissa asioissa ja kuitenkin tekee alkeellisen tuntuisia virheitä toisissa asioissa. Nuori saattaa olla esimerkiksi huipputaitava digilaitteiden ja tietokoneiden kanssa, mutta epäonnistuu yksinkertaisilta tuntuvissa, sosiaalista taitoa vaativissa tilanteissa.
Vanhempana voit tukea teinin kasvua ja kehitystä monin tavoin
Eräs tärkeimmistä tavoista tukea nuorta, on aktiivinen kuunteleminen. Aktiivisella kuuntelemisella tarkoitetaan, että kuuntelija pyrkii aidosti ymmärtämään toisen viestin sen sijaan, että vain odottaa toisen lopettavan puhumisen, jotta itse saa sanottua oman asiansa. Jos teinisi haluaa jutella, lopeta muut askareet ja keskity kuuntelemaan häntä. Tämä luo teinille tunteen, että hänen sanomisensa ovat tärkeitä ja vanhempaa kiinnostaa aidosti, mitä mielessä liikkuu.
Monet vanhemmat tuskailevat kun nuori ei puhu, vaan viettää kaiken aikansa huoneessaan suljettujen ovien takana. Jos teini päättää puhua, vanhemman kannattaa tarttua tilaisuuteen. Parasta on, ettet keskeytä teiniä tämän puhuessa. Jos keskeytät puheen, nuori voi kokea, ettet ole keskittynyt kuuntelemaan, mitä hänellä on kerrottavanaan. Kannattaa myös kysyä nuorelta kysymyksiä sopivan tilaisuuden tullen. Esittämällä kysymyksiä keskustelusta, osoitat olevasi aidosti kiinnostunut siitä, mitä nuori haluaa sinulle kertoa.
Teinikin tarvitsee rajoja
Rajoja on helpompi asettaa ja ylläpitää, jos nuori ymmärtää niiden tarkoituksena olevan hänen suojelemisen mielivaltaisen rajoittamisen sijaan. Ei pidä olettaa, että nuori ymmärtää tämän itsestään. Vanhemman kannattaa selkeästi keskustella nuoren kanssa, mikä on asetettujen rajojen perimmäinen tarkoitus.
Toisinaan nuori suostuu helpommin noudattamaan asetettuja rajoja, jos myös vanhempi noudattaa nuoren asettamia rajoja. Teini voi esimerkiksi toivoa, ettei vanhempi julkaise hänestä kuvia somekanavissaan. Vanhemman tulee kunnioittaa toivetta, vaikka kuinka haluaisi jakaa ystävilleen perhepotretteja. Kun nuori näkee, että hänen rajojaan kunnioitetaan, hänen on helpompi itsekin kunnioittaa hänelle asetettuja rajoja.
Pysy tyynenä ja pidä kiinni sanomisistasi
Nuoret testaavat rajojaan ja kiristävät vanhempiensa hermoja ajoittain. Näissä tilanteissa vanhemman on pysyttävä tyynenä. Vanhemman on tärkeää pitää kiinni siitä, mitä sanoo, jotta uskottavuus säilyisi nuoren silmissä. Jos vanhempi on todennut, että tottelemattomuudesta seuraa rangaistus, on hänen pidettävä huolta, että rangaistus myös toteutetaan tarvittaessa. Näin nuori oppii, ettei venkoilemalla pääse pois epämiellyttävistä tilanteista ja että kaikkein yksinkertaisinta hänelle itselleen on käyttäytyä hyvin.
Lähde: Psych Central
Teksti: Sonja