Vertaistuki voi olla ratkaiseva apu vanhemman jaksamiselle!

Vertaistuki voi olla ratkaiseva apu vanhemman jaksamiselle!
Kuva: Getty Images

Vanhemmuus on kokemus, jota ei voi harjoitella etukäteen. Vaikka kuinka olisi etukäteen selvittänyt, minkälaista lapsen kasvattaminen on, monet asiat tulevat yllättämään matkan varrella. Kun epävarmuus valtaa vanhemman mielen, vertaistuki voi ratkaiseva apu.

Parasta vertaistukea saa usein ystäviltä ja läheisiltä, jotka ovat itsekin vanhempia. Ystäviin kannattaa tukeutua varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla, kun epävarmuuden tunteet ovat voimakkaimmillaan. Jos omat kyvyt vanhempana arveluttavat, itsevarmuus voimistuu, jos ystävän kuulee toimineen samoin oman lapsensa kanssa. Ystävä voi myös antaa arvokkaita vinkkejä tilanteista, joita ei käsitellä perinteisissä vanhemmuuteen liittyvissä oppaissa.

Parisuhteen paineet voi tulla tuoreille vanhemmille yllätyksenä

Parisuhde on voinut olla hyvin erilainen ennen lasten syntymää. Kun kaksi aikuista asuvat kahdestaan ja ovat vastuussa vain itsestään, parisuhteen paineet ovat aivan eri luokkaa, kuin silloin, kun vastuulla on pieni ja avuton ihminen. Lasten myötä kumppanista voi paljastua piirteitä, joista ei aiemmin ole ollut tietoinen. Jos suhde ei ole kestänyt kovin kauaa ennen lasten syntymää, toista ei välttämättä vielä tunne perinpohjin. Puoliso voi itsekin yllättyä, kuinka erilaisiin asioihin reagointi muuttuu lasten myötä.

Pienten lasten vanhemmat tietävät varsin hyvin, että unen puute vaikuttaa merkittävästi omaan jaksamiseen ja paineensietokykyyn. Kun vanhemmat ovat väsyneitä, riitoja puhkeaa paljon normaalia helpommin. Ennen lasten syntymää pariskunta ei välttämättä ole juurikaan riidellyt, jolloin lapsiarjen aiheuttama väsymys ja sen mukanaan tuomat ärtymyksen tunteet puolisoa kohtaan voivat tulla yllätyksenä.

Jos tilanteeseen ei ole osannut varautua, ärtymyksen tunteet voi jopa tulkita niin, ettei parisuhde olekaan toimiva. Mielessä voi käydä jopa eron mahdollisuus. Joskus vauva-arjen raskaus todella johtaakin eroon. On sääli, jos näin käy siksi, etteivät puolisot ole osanneet varautua ennalta tulevaan elämänmuutokseen.

Jos parisuhteessa on kitkaa, ystävien tarjoama kuunteluapu ja vertaistuki on kullan arvoista

Vanhemman on tärkeää päästä tuulettamaan ajatuksiaan ystäviensä kanssa, kun kumppani tuntuu ärsyttävän. Ystävät voivat kertoa omista kokemuksistaan puolisoiden kanssa vauva-arjen aikana. Vanhempaa auttaa merkittävästi, kun kuulee luotettavilta ystäviltä ettei olekaan ainoa, jolla on parisuhteessa ollut samanlaisia haasteita lasten ollessa pieniä.

Jos vanhemmalla ei ole lähipiirissä perheellisiä ystäviä, vertaistuen saaminen voi olla vaikeampaa. Tällöin kannattaa pyrkiä tutustumaan muihin vanhempiin esimerkiksi leikkipuistossa tai päiväkodissa. Jos lapsella on päiväkodissa hyviä ystäviä, heidät voi kutsua kylään leikkimään. Samalla vanhemmat voivat kahvitella. Näin voi pikkuhiljaa tutustua muihin vanhempiin ja ystävyyden syventyessä on mahdollista alkaa jakamaan kokemuksia ja saamaan vertaistukea.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *