Kuinka vanhempi voi parantaa itsetuntoaan?

woman covering her face with white book
Kuva: Siora Photography

Jokainen on varmasti joskus ahdistuneena miettinyt, mitä ympärillä olevat ihmiset ajattelevat, kun on epähuomiossa tullut tehtyä jonkinlainen sosiaalinen kömmähdys. Joskus ajatukset voivat jäädä vaivaamaan pidemmäksi aikaa ja pulpahdella mieleen odottamattomina hetkinä. Kuinka vanhempi voi parantaa itsetuntoaan ja olla välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat?

Sosiaalisena olentona ihmiselle on luontaista olla kiinnostunut, mitä muut hänestä ajattelevat. On täysin normaalia haluta tulla hyväksytyksi yhteiskunnassa. Joskus kuitenkin keskittymme liikaa muiden mielipiteisiin. Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, että elämä on jatkuvaa muiden miellyttämistä. Ruuhkavuosien keskellä vanhempi voi tuntea muutoinkin riittämättömyyden tunteita. Itseään ei kannata piinata miettimällä liikaa muiden mielipiteitä, vaan luottaa itseensä ja siihen, että osaa toimia oikein. Kaikkia on mahdotonta miellyttää samanaikaisesti. Aina löytyy joku, joka on eri mieltä asioista. Siksi ei kannata käyttää liikaa energiaa sen pohtimiseen, mitä muut kulloinkin ajattelevat tavasta, jolla vanhempi kasvattaa lapsiaan ja muista päätöksistä, joita hän tekee.

Kuinka vanhempi voi oppia olemaan kiinnittämättä liikaa huomiota siihen, mitä muut ajattelevat?

Usein sanotaan, että avain onnellisuuteen ja henkiseen tasapainoon on itsensä hyväksyminen ja rakastaminen juuri sellaisena kuin on. Sanonnassa piilee totuuden siemen. Jos itsetunto on vahva, ei ole niin haavoittuvaisessa asemassa sen suhteen, mitä muut ajattelevat. Kun on sinut itsensä kanssa, muiden negatiiviset kommentit ja mielipiteet kykenee paremmin jättämään omaan arvoonsa.

Kukaan vanhempi ei ole täydellinen, vaikka somepostausten valossa voi siltä vaikuttaa

Jokaisella on omat ongelmansa ja haasteensa, jotka eivät välttämättä näy ulospäin. Vanhemmasta voi joskus tuntua, että vain hänen perheessään painiskellaan tietynlaisten ongelmien kanssa. Usein perheet toisistaan tietämättä kuitenkin kohtaavat varsin samantyyppisiä haasteita. Koska ongelmista ei kehdata puhua ulkopuolisille, monet vanhemmat luulevat, etteivät muut koskaan joudu vastaaviin tilanteisiin. Ymmärrys siitä, ettei omat haasteet lopulta ole niin erilaisia kuin muissa perheissä, voi auttaa vähentämään riittämättömyyden tunteita.

Ihminen oppii parhaiten toistojen avulla

Usein ei riitä, että on kerran oivaltanut jonkin asian, vaan itseään pitää myös aktiivisesti muistuttaa siitä. Muistuta siis päivittäin itseäsi siitä, että kelpaat ja olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Muistuta myös itseäsi siitä, ettei kukaan tässä maailmassa ole täydellinen. Todennäköisesti lukemattomat ihmiset maailmassa kohtaavat täsmälleen samoja haasteita juuri tällä hetkellä. On myös tärkeää muistuttaa itseään siitä, että vaikka nyt olisikin sadesää elämässä, seuraavassa hetkessä aurinko jo pilkistää pilven takaa. Ole itsellesi armollinen ja arvosta itseäsi, jolloin hyvä olosi heijastuu myös muihin perheenjäseniin ja läheisiin.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.