Odottavan äidin lihavuus voimistaa terveydelle haitallisten muutosten kehittymistä raskausaikana

Kuva: Pixabay / Marncom

Ylipainoon ja lihavuuteen liittyy terveysriskejä, jotka voivat vahvistua raskauden aikana. Uusimmat tutkimustulokset osoittavat, että raskaana olevien äitien lihavuus on yhteydessä muutoksiin matala-asteisessa tulehduksessa, aineenvaihdunnassa sekä suoliston mikrobistossa, millä voi olla haitallisia seurauksia.

Raskauden aikainen ylipaino aiheuttaa muutoksia äidin fysiologiaan ja lisää riskiä raskauskomplikaatioihin, kuten raskausdiabetekseen, selviää Noora Houtun tekemässä väitöstutkimuksessa. Normaalin raskauden aikana äidin puolustusvasteessa ja aineenvaihdunnassa tapahtuu sikiön kasvua ja kehitystä tukevia muutoksia. Tutkimustulokset osoittivat, että lihavuus raskausaikana voimistaa näitä muutoksia, joilla voi olla haitallisia vaikutuksia äidin terveydelle.

Tutkimuksessa havaittiin eroja lihavien sekä ylipainoisten odottavien äitien välillä. Lihavien äitien matala-asteisen tulehduksen taso sekä rasva-aineenvaihdunnan merkkiaineet olivat alkuraskaudessa kohonneet ylipainoisiin äiteihin verrattuna. Myös suoliston mikrobisto oli muuttunut lihavilla verrattuna ylipainoisiin.

Tutkimuksessa mitattiin erilaisia arvoja ja merkkiaineita sekä määritettiin odottavien äitien aineenvaihdunnallinen profiili verestä sekä suoliston mikrobisto ulostenäytteistä alkuraskaudessa.

”Määrittämällä varhaisessa vaiheessa terveysongelmien riskimittareita voidaan mahdollisesti kohdentaa apu niille henkilöille, jotka ovat suuremmassa vaarassa sairastua”, Houttu kommentoi.

Raskausdiabetestä edeltää joukko muutoksia aineenvaihdunnassa

Tutkimuksessa havaittiin, että matala-asteisen tulehduksen merkkiaine alkuraskaudessa ei ollut yhteydessä taudin puhkeamiseen loppuraskaudessa terveillä äideillä, joille myöhemmin kehittyi raskausdiabetes. Sen sijaan matalat phIGFBP-1 ja IGFBP-1 -merkkiaineproteiinien pitoisuudet puolestaan olivat yhteydessä raskausdiabetekseen.

Raskausdiabeteksen kannalta tämä on kiinnostavaa, koska merkkiaineet ovat yhteydessä insuliiniaineenvaihduntaan. Näiden lisäksi emättimessä havaittiin bakteereja naisilla, joille tauti kehittyi.

”Tutkimus osoittaa, että raskausdiabetesta edeltää joukko muutoksia aineenvaihdunnassa sekä mikrobistossa ennen sairauden puhkeamista, mikä voi tarjota uusia riskimittarien kehityskohteita”, Houttu pohtii.

Lisäksi n-3-pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot olivat yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua raskausdiabetekseen. Näiden rasvahappojen on ajateltu olevan hyödyllisiä terveydelle, joten tulos oli yllättävä ja aiheesta kaivataan lisätutkimuksia.

Houttu havaitsi tutkimuksessaan myös, että matala-asteisen tulehduksen merkkiaineet olivat yhteydessä rasva- ja aminohappoaineenvaihdunnan merkkiaineisiin. Matala-asteinen tulehdus voi mahdollisesti siis aiheuttaa muutoksia aineenvaihdunnassa, mikä osaltaan voi olla haitallista terveydelle.

Ainutlaatuinen havainto

Tutkimuksessa määritettiin myös emättimestä aineenvaihduntaan ja tulehdukseen liittyviä merkkiaineita. Kiinnostava havainto oli, että veren matala-asteisen tulehduksen merkkiaine ei ollut yhteydessä emättimen mikrobiston koostumukseen, mutta emättimestä mitattu MMP-8-entsyymi oli yhteydessä vähäisempään määrään kahta terveydelle hyödylliseen bakteeria emättimen mikrobistossa.

”Aikaisemmin on havaittu, että juuri näiden bakteerien väheneminen ja mikrobiston epätasapaino voivat altistaa raskaudenaikaisille komplikaatioille. MMP-8 voisi mahdollisesti toimia emättimen mikrobiston tasapainon mittarina”, Houttu arvelee.

Tutkimus on osa isompaa äiti-lapsitutkimusta, jossa tutkitaan kalaöljyn ja probioottien vaikutuksia äidin ja lapsen terveyteen. Houttu havaitsi ainutlaatuisen tuloksen: kalaöljy ja/tai probiootit voivat vähentää mahdollisesti haitallisia bakteereja emättimessä.

”N-3- pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot ovat tärkeitä sikiön keskushermoston kehitykselle. Jos äidin kalan saanti ei ole suositusten mukaista, kalaöljy lisäravinteena voisi olla keino nostaa veren pitoisuuksia”, Houttu miettii.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.