Miksi huonoa parisuhdetta jää kaipaamaan?

grayscale photography of woman covered her face with hair
Kuva: Soroush Karimi

Joskus on tilanteita, jossa parisuhdetta ei kannata enää jatkaa ja ero on paras vaihtoehto. Tästä huolimatta rinnassa voi tuntua kuin veistä vääntäisi silloinkin, kun itse on ollut aloitteellinen osapuoli eron suhteen.

Vaikka parisuhde olisi ollut todella huono ja pitänyt sisällään henkistä tai jopa fyysistä väkivaltaa, silti olo voi olla haikea eron jälkeen ja puolisoa voi ikävöidä. Miksi ero sattuu, vaikka tietää suhteen päättämisen olevan ainoa oikea ratkaisu? Eroaminen on lähes aina jossakin määrin tuskallista. Joskus ero voi tuntua myös helpotukselta, mutta jos toisen kanssa on jakanut elämää pidempään, on suhteen loppuminen aina suuri elämänmuutos, joka jättää haikeuden mieleen.

Muutos totutuissa rutiineissa voi pelottaa

Samalla tavalla kuin ihminen voi kaivata esimerkiksi pitkäaikaista kämppäkaveria muuttaessaan pois, myös platoniseksi ystävyyssuhteeksi muuttunutta parisuhdetta voi usein jäädä ikävöimään. Tämä voi johtua osin siitä, että rutiinit ovat meille usein tärkeitä. Totumme nopeasti tietynlaiseen arkeen ja jos arjessa tapahtuu suuria muutoksia, se voi tuntua hermostuttavalta ja jopa pelottavalta.

Kenties tästä syystä jotkut ihmiset jäävät pitkäksi aikaa huonoon parisuhteeseen, vaikka läheiset ympärillä koittavat rohkaista heitä lähtemään. Vaikka puoliso olisi väkivaltainen ja arki olisi hirveää, se on kuitenkin tuttua arkea, siinä missä eron jälkeen tulevaisuuden saattaa mieltää täysin tuntemattomaksi ja ehkä siksi pelottavaksi. Ihmisellä ei välttämättä aina ole henkisiä voimavaroja irtautua huonosta suhteesta ja ryhtyä järjestelemään yksin omaa elämäänsä.

Usein tällaisessa tilanteessa vasta jonkinlainen pohjakosketus antaa riittävästi voimaa repäistä itsensä irti suhteesta. Silti eron jälkeenkin olo voi olla tyhjä. Tällöin ihminen on monesti hyvin haavoittuvaisessa tilassa. Jos entinen puoliso yrittää saada ex-kumppaniaan palaamaan maanittelemalla ja lupaamalla muuttua, voi käydä niin, että muutaman kerran paluu tapahtuukin, ennen kuin ihminen viimein kykenee repäisemään itsensä kokonaan irti suhteesta.

Myös huonoa parisuhdetta voi jäädä kaipaamaan pitkäksi aikaa

Jos suhde on ollut hyvin negatiivinen tai on jopa sisältänyt henkistä tai fyysistä väkivaltaa, suhteen loppumisen luulisi tuntuvan yksinomaan helpotukselta. Silti tällaisestakin tilanteessa voimme kokea voimakasta surua suhteen päättymisestä ja kaivata vanhaa elämäämme. Monesti kuitenkin ajan kuluessa ihminen alkaa ymmärtämään selkeämmin, kuinka huonosti hän on voinut suhteessa. Moni ihmettelee jälkeenpäin, kuinka on mahdollista, että hän jäi niin pitkäksi aikaa suhteeseen, jossa voi niin huonosti.

Tilannetta onkin usein vaikeaa käsittää ulkoapäin katsoessa. Vasta kun itse on kokenut tällaisen suhteen, pystyy täysin ymmärtämään, kuinka vaikeaa voi olla riuhtaista itsensä henkisesti irti. Ei turhaan sanota, että ymmärtääkseen toista ihmistä on ”kuljettava hetki hänen saappaissaan”.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)