Optimistinen elämänasenne on taito, jonka voi opetella!

woman holding baby sitting on green grass field under sunset
Kuva: Edward Cisneros

Epävarmoina aikoina voi joskus olla vaikeaa pysyä optimistisena tulevaisuuden suhteen. Kun vastuulla on itsensä lisäksi myös lapsia, voi olla ahdistavaa pohtia, kuinka perhe pärjää taloudellisten elämänhaasteiden keskellä.

Vaikka ajatuksen voimalla ei voikaan konkreettisesti muuttaa asioita, voi positiivisesti asennoitumalla auttaa itseään jaksamaan paremmin vaikeassa tilanteessa. Vaikkei optimistinen asenne olisi itselle luontainen, hyvä uutinen on, että tämän taidon voi opetella.

Maailman epävakaa tilanne voi aiheuttaa monenlaista stressiä vanhemmalle. Jos perhe kuuluu pieni- tai keskituloisiin, inflaatio, nousevat korot, ja energiakriisi hankaloittavat merkittävästi perheen arkea. Epätoivoon vaipuminen voi synkistä ajatuksia entisestään. Jos synkkyyteen vaipumisen sijasta onnistuu ylläpitämään positiivista mielialaa, se parantaa oloa ja pidemmän päälle myös kokonaistilannetta.

Kaikilta ihmisiltä ei kuitenkaan luonnistu automaattisesti optimistinen ajattelu. Jos kuuluu näihin ihmisiin, kirvestä ei silti kannata heittää kaivoon. Itseään voi opettaa suhtautumaan asioihin ja varsinkin vastoinkäymisiin optimistisemmin.

Itseään voi opettaa näkemään lasin aina puoliksi täynnä sen sijaan, että sen näkee puoliksi tyhjänä

Ihminen voi tietoisesti tehdä päätöksen pyrkiä aina näkemään asioissa positiiviset puolet negatiivisten sijaan. Optimistisen ajattelutavan opettelemisesta on seuraavanlaista hyötyä:

Positiivisia terveysvaikutuksia. Tutkimuksissa on havaittu, että optimististen ihmisten terveys on parempi kuin negatiivisemmin asioihin suhtautuvien henkilöiden. Optimistiset ihmiset vaikuttavat toipuvan paremmin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksista ja syövistä. Mielenterveys on myös usein paremmalla tolalla optimistisilla ihmisillä.

Alhaisemmat stressitasot. Optimistiset ihmiset kokevat usein vähemmän stressiä kuin pessimistiset. He myös toipuvat vastoinkäymisistä nopeammin. Kohdatessaan takaiskuja he usein keskittyvät tekemään elämässään positiivisia muutoksia sen sijaan, että masentuisivat vastoinkäymisistä pitkäksi aikaa.

Pidempi elämä ja parempi motivaatio. Optimistiset ihmiset vaikuttavat elävän keskimäärin pidempään kuin pessimistisemmin asioihin suhtautuvat henkilöt. He ovat usein myös motivoituneempia saavuttamaan päämääriään verrattuna pessimistisiin ihmisiin.

Vanhempien kannattaa opettaa lapsilleen optimistista suhtautumista elämään

Sen lisäksi, että vanhempi voi opettaa itseään suhtautumaan asioihin optimistisesti, hän voi opettaa tämän tärkeän taidon myös lapsilleen. Kun lapsi oppii suhtautumaan asioihin positiivisesti sen sijaan, että masentuu vastoinkäymisten osuessa kohdalle, tämä auttaa häntä selviämään murrosiän ja aikuisuuden monista haasteista.

Kannattaa kuitenkin varoa olemasta liian optimistinen tilanteissa, joissa on vaarana joutua ongelmiin, jos ei ole varovainen. Realismi on tärkeää pitää mukana varsinkin silloin, kun tekee elämässä suuria päätöksiä. Yltiöpäisestä optimismista voi olla tällaisissa tilanteissa jopa haittaa. Jos ottaa esimerkiksi liian suuria taloudellisia riskejä ajatellen, että kyllä asiat kuitenkin järjestyvät jollakin tavalla, tämä voi pidemmän päälle aiheuttaa romahduksen ja masennuksen, kun asiat eivät menekään niin kuin olisi toivonut.

Verywell Mind- sivustolta voi lukea lisää vinkkejä, kuinka itseään voi opettaa asennoitumaan elämään optimistisemmin.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.