Vanhemmuus ei ole este unelmien toteuttamiselle!

woman and child facing towards sunset
Kuva: Chema Photo

Jokin aika sitten luin artikkelin perheenäidistä, joka oli jo pitkään toivonut pääsevänsä yliopistoon opiskelemaan. Hän oli valmistautunut huolellisesti pääsykokeisiin eikä onnella ollut rajoja, kun opiskelupaikan ovet lopulta aukenivat. Tapaus on erinomainen osoitus siitä, ettei vanhemmuus ole este unelmien toteuttamiselle, olivat ne sitten minkälaisia tahansa.

Lapsiarki voi toisinaan olla niin väsyttävää, ettei vanhempi jaksa ajatella omia toiveitaan, kun kaikki energia menee arjen pyörittämiseen. Vanhemmalla on voinut olla monenlaisia haaveita ennen lasten syntymää, joista on joutunut sittemmin luopumaan, koska aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Asioita on joutunut priorisoimaan siten, että pystyy parhaiten pitämään huolta perheestä ja lapsista.

Unelman toteutumatta jäämiseen voi olla monia syitä

Joskus vanhemmalla on voinut olla tietty unelma-ammatti nuorena, muttei ole koskaan pystynyt toden teolla ryhtyä tavoittelemaan unelmaansa. Syitä voi olla monia. Jos kyseessä on esimerkiksi luova ala, jonka työllisyystilanne on epävarma, vanhempi voi kokea, että luotettava toimeentulo ja riittävän korkea palkkataso ovat lasten ja perheen kannalta tärkeämpiä kuin se, että vanhempi saisi toteuttaa itseään unelma-ammatissaan.

Joskus unelma-ammatti voi olla sellainen, joka edellyttää suurta määrää opiskelua pääsykoetta varten. Jos pääsykokeisiin lukeminen on haastavaa, usein silloin myös itse oppiaineen opiskelu on vaativaa ja edellyttää sitä, että opiskelija pystyy omistamaan opiskeluun päivittäin runsaasti aikaa. Varsinkin jos lapset ovat pieniä, jokainen vanhempi tietää, kuinka arvokkaita päivän minuutit ovat. Kiireisen arjen keskellä ei useinkaan ole aikaa mihinkään ylimääräiseen.

Nämä rajoittavat tekijät ovat täysin ymmärrettäviä lapsiperheen arjessa. On silti samalla sääli, jos vanhempi kokee, että on joutunut asettamaan unelmansa sivuun perheen takia. Jos vanhemmalla on todellinen palo toteuttaa tiettyjä unelmiaan, kannattaa asiasta keskustella puolison kanssa, jos perheessä on kaksi vanhempaa. Se, että vanhempi kokee olonsa onnelliseksi saadessaan toteuttaa unelmiaan, edesauttaa koko perheen hyvinvointia. Vaikka tällä hetkellä olisi sellainen tilanne, ettei unelman täysimääräinen toteuttaminen ole mahdollista, kenties on mahdollista toteuttaa jonkinlainen variaatio unelmasta.

Sanotaan, että mikäli jotain haluaa todella voimakkaasti, se on mahdollista toteuttaa. Kenties tässä piilee totuuden jyvänen. Jos vanhempi riittävän paljon toivoo tiettyjä asioita, hän on usein hyvin motivoitunut miettimään keinoja, joiden avulla voisi saavuttaa unelmansa.

Jos unelmat eivät ole täysin epärealistisia, ei kirvestä kannata heittää kaivoon ennen kuin on edes yrittänyt toteuttaa niitä. Vanhemmuus ei ole este unelmille! Pääsykokeen selvittänyt ja unelma-ammattiaan opiskelemaan päässyt perheenäiti on tästä innostava ja motivoiva esimerkki.

Oletko sinä joutunut laittamaan omia haaveitasi hetkellisesti sivuun perheen takia?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.