Huonon ystävän varoitusmerkit – 6 asiaa, joita pitää silmällä

woman in white and black striped shirt standing on yellow sunflower field during daytime
Kuva: Antonino Visalli

Ystävyyssuhteet ovat yksin tärkeimmistä hyvinvoinnin peruspilareista. Myös vanhemman on hyvä pitää huolta ystävyyssuhteistaan, sillä ystävät ovat merkittävä voimavara ruuhkavuosien keskellä.

Ystävyyssuhteilla on monia vaikutuksia hyvinvointiin. Ystävyys piristää, tuo iloa elämään sekä vaikuttaa terveyteen laskemalla stressiä ja vähentämällä verenpaineen nousupiikkejä. Toisinaan ystävyyssuhteet eivät kuitenkaan ole hyvästä: epäterve ystävyyssuhde vaikuttaa hyvinvointiin negatiivisesti. Haitallisen ystävyyssuhteen ja huonon ystävän tunnistaminen ei kuitenkaan ole aina helppoa.

6 huonon ystävän varoitusmerkkiä

Hän puhuu aina vain itsestään

Hän kertoo kuulumisistaan ja purkaa ongelmiaan, muttei koskaan kysy, miten sinulla menee. Jos keskustelu sattuukin liittymään sinun asioihisi, osaa hän kääntää sen itseensä. Sinulla on myös oikeus tulla kuulluksi ystävyyssuhteessasi. Toisen tapa hallita keskustelua voi johtua huonoista kommunikaatiotaidoista. Keskustele aiheesta ystäväsi kanssa, ennen kuin päätät, miten toimit hänen kanssa tulevaisuudessa. Muista kuitenkin, että tosiystävää kiinnostaa, mitä elämässäsi tapahtuu niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Ystävyys vaikuttaa yksipuoliselta

Onko vastuu yhteisten suunnitelmien tekemisestä tai ylipäänsä yhteydenpidosta sinun harteillasi? Jokaisella on toisinaan aikoja, jolloin ei pysty antamaan ystävyyssuhteelle yhtä paljon huomiota kuin yleensä. Jos ystävyys kuitenkin vaikuttaa olevan aina varassasi, ei se ole hyvä merkki. Ystäväsi ei välttämättä arvosta ystävyyssuhdettanne yhtä paljon kuin sinä.

Hän kilpailee kanssasi

Kerrot saaneesi palkankorotuksen vain saadaksesi vastaukseksi tiedon, että ystäväsi sai sellaisen vasta itsekin. Tai kerrot tehneesi uuden aikaennätyksen lenkillä ja hän nokittaa sen heti. Jos ystävä kääntää aina kaiken kilpailuksi ja yrittää olla parempi kuin sinä, ei hänellä ole puhtaat jauhot pussissaan. Voit koettaa ottaa asian puheeksi hänen kanssaan, mutta jossei sillä ole vaikutusta, on sekin merkki.

Hän ei osaa pyytää vilpittömästi anteeksi

Kaikista terveimmässäkin ihmissuhteessa tulee tilanteita, jolloin on osattava pyytää toiselta anteeksi. On inhimillistä tehdä virheitä ja myös ystävykset riitelevät. Jos ystävä ei osaa pyytää anteeksi ja ottaa vastuuta teoistaan, on ystävyydellä edessään kivikkoinen tie.

Hän ei kunnioita rajojasi

Terveessä ihmissuhteessa ihminen ymmärtää, että joskus vastaus johonkin asiaan on ei, eikä siinä ole mitään väärää. Satunnainen rajojen koettelu ei ole vielä huolestuttavaa, mutta jos rajojasi koetellaan jatkuvasti eikä niitä kunnioiteta, on se merkki myrkyllisestä ystävyydestä.

Ystävyys on muuttunut hyvästä huonoksi

Ystävyyssuhteissa tapahtuu samanlaista aaltoliikettä kuin muissakin ihmissuhteissa: on hyviä ja huonoja aikoja. Jos ystävyys kuitenkin selvästi muuttuu huonoksi sisältäen jatkuvaa riitely tai varpaillaan oloa toisen seurassa, on tärkeä pysähtyä pohtimaan ystävyyssuhteen tulevaisuutta. Ystävyyden ei pitäisi aiheuttaa stressiä tai ahdistusta.

Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin neuvoja, miten voit vahvistaa ystävyyssuhteitasi. Jos taas joudut päättämään ystävyyssuhteen, löydät neuvoja sen tekemiseen aiemmin julkaistusta artikkelista täällä.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.