5 vinkkiä joiden avulla voit parantaa lapsen huonoa isäsuhdetta! 

Kuva: Pexels/ Josh Willink

Joillakin lapsilla on huono isäsuhde tai ei isäsuhdetta laisinkaan. Isättömyys ei kuitenkaan määrittele tulevaisuutta. On tärkeintä, että lapsella on elämässään vähintään yksi turvallinen ja rakastava aikuinen, mutta jos heitä on useampia, on tilanne vielä parempi. Miten parantaa huonoa isäsuhdetta?

Lapsilla, joilla on haasteellinen suhde isäänsä, voi olla hankaluuksia aikuisena sitoutua ihmissuhteisiin. Laiminlyövän tai väkivaltaisen isän myötä lapselle voi kehittyä turvaton kiintymystyyli. Epäterve isäsuhde aiheuttaa lapselle pahimmillaan epäluottamusta muihin ihmisiin, epävarmuutta sekä turvattomuuden tunteita.

Myös poikkeuksellisen tiivis ja läheinen isäsuhde voi aiheuttaa haasteita ja mielenterveysongelmia, kun taas normaali ja läheinen isäsuhde tukee lapsen mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Kuinka parantaa lapsen huonoa isäsuhdetta?

1. Pohdi syitä huonoon isäsuhteeseen: johtuuko se olosuhteista, lapsesta vai isästä?

2. Aseta isäsuhteelle realistiset odotukset. Suhde omiin vanhempiin on jokaisella erilainen, olemmehan me kaikki erilaisia ihmisiä. Pohdi, mitä lapsi odottaa isäsuhteelta ja onko isästä vastaamaan odotuksiin toiveisiin. Olkaa odotusten suhteen realistisia, välttääksenne ylimääräiset pettymykset.

3. Hyväksy erilaiset mielipiteet. Kunnioita myös isän mielipiteitä. Teillä voi olla hyvin erilaiset käsitykset asioista ja se on ok. Tärkeintä on kuitenkin saada vanhempien keskinäinen yhteys toiminaan.

4. Anna anteeksi. Tutkimusten mukaan katkeruus huonontaa hyvinvointia ja terveyttä, myös fyysisellä tasolla, esimerkiksi lisäten verenpainetta. Lapsella on mahdollisuus vanhempana antaa isällensä anteeksi, mikäli siihen on aihetta. Pienellä lapsella on oikeus olla tarvitseva ja itsekäs.

5. Tunnista tilanteet, joissa isäsuhde ei ole korjattavissa. Jos isä on kyvytön olemaan hyvä isä, niin mitä suhde merkitsee lapselle? Onko tällöin turvallisempaa katkaista välit isään kokonaan? Miehen mallina voi olla myös joku muu läheinen, kuten esimerkiksi ukki tai äidin uusi puoliso. Jos isä kuitenkin yrittää parhaansa ja käyttäytyy asiallisesti lasta kohtaan, rohkaise lasta tutustumaan isäänsä ja viettämään aikaa tämän kanssa.

Onko lapsellasi hyvä isäsuhde? Kuinka sitä voisi parantaa?

Lähteet: Purewow ja Verywell mind

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)