Huijausviestit vetoavat vanhempiin – ole tarkkana tällaisten viestien kanssa!

Huijausviestit vetoavat vanhempiin – ole tarkkana tällaisten viestien kanssa!
Kuva: Pixabay / Argo Images

Erilaiset vanhempiin vetoavat huijausyritykset ovat yleistyneet selvästi viime vuosina. Ihmisiltä yritetään huijata niin rahaa kuin henkilö- ja pankkitunnuksia sekä puheluiden aikana, sähköpostilla että viesteillä. Huijausta yritetään käyttämällä tekaistuja postipaketin saapumisilmoituksia tai pankkitoimintaan liittyviä viestejä.

Yksi viimeisimmistä huijauskeinoista vetoaa vanhempiin. Huijausta yrittävä lähettää viestin, jossa hän tekeytyy uhrin lapseksi ja väittää viestissä, että puhelin on kastunut ja hän tarvitsisi rahaa. Todellisuudessa mitään tällaista ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella on parhaillaan tutkittavana kymmeniä petoksia, joissa uhrilta on huijattu rahaa vastaavilla tarinoilla. Tuoreissa tapauksissa yhdistävä tekijä on nimenomaan se, että huijari esiintyy henkilön lapsena.

Kastuneen puhelimen lisäksi huijarit ovat yrittäneet huijausta lähettämällä lapsen nimissä viestin, että puhelinnumero on muuttunut. Tämän jälkeen vanhempia on pyydetty siirtämään rahaa viestissä mainitulle tilille, koska lapsella on ongelmia pankin kanssa. Huijarit ovat saattaneet perustella rahan tarvetta myös sillä, että heillä on vaikeus maksaa lainaa, koska pankkitunnukset ovat kastuneessa puhelimessa.

Uhrit menettäneet kymmeniä tuhansia euroja

Poliisin mukaan uhrit ovat siirtäneet rahojaan tileille, jotka ovat olleet sekä ulkomaisia että suomalaisia. Uhria on usein ohjeistettu merkitsemään maksun saajaksi täysin vieraan henkilön, mutta huijauksen uhri on silti uskonut pyynnön oikeellisuuteen. Viimeaikaisissa tapauksissa suomalaisten varat ovat päätyneet lopulta joko perinteisenä valuuttana tai kryptovaluutoiksi muutettuina Euroopan maihin.

“Kymmenet länsi-uusimaalaiset ovat menettäneet suuria summia rahaa. Monet uhrit ovat siirtäneet huijarille tuhansia euroja ennen kuin asia on tullut puheeksi sen oman lapsen kanssa. Muutamissa tapauksissa puhutaan jopa kymmenistä tuhansista euroista”, poliisi kertoo.

Mitä jos olet tullut huijatuksi? Poliisi neuvoo ottamaan yhteyttä pankkiin välittömästi, josta rahat on siirretty ja kertomaan asiasta. Seuraavaksi tee poliisille rikosilmoitus joko sähköisesti tai käymällä poliisiasemalla.

“Rikosilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia”, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa.

Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin kesällä uudenlaisista huijauspuheluista, joihin vanhempien kannattaa varautua. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *