Oppiiko lapsi vanhemmiltaan tavan suhtautua naapureihin?

Oppiiko lapsi vanhemmiltaan tavan suhtautua naapureihin?
Kuva: Tycho Atsma

Lapsi ottaa mallia vanhempansa toiminnasta. Jos vanhemmilla on tapana kritisoida voimakkaasti naapureita ja jopa avoimesti riidellä heidän kanssaan, ei ole ihme, jos lapsesta kasvaa aikanaan samanlainen aikuinen. Moni vanhempi ei tule ajatelleeksi, että vieressä pienet silmät ja korvat omaksuvat kaiken kuulemansa ja näkemänsä.

Sanotaan, että aika kultaa lapsuusmuistot. Perheen kesken vietetyt joulut, ikimuistoiset lomamatkat ja pienet arjen jännittävät tapahtumat muistetaan usein vielä vuosikymmenienkin päästä. Joissakin perheissä lapsuusmuistoihin kuuluu myös sellaisia asioita, joiden ei välttämättä siellä toivoisi olevan. Omien vanhempien huono käytös muita ihmisiä kohtaan on yksi tällaisista asioista.

Kun katsoo ympärilleen, huonosti käyttäytyvä aikuinen ei ole harvinaisuus. Tavallisissa arkisissa kohtaamisissa usein huomaa, ettei aikuinen ihminen osaa empaattisesti ottaa toisen tunteita huomioon. Kanssaihmisille saatetaan puhua ilkeään ja piittaamattomaan sävyyn ja pikkuasioista loukkaannutaan silloinkin, kun syytä ei olisi.

Monesti huonosti käyttäytyvän aikuisen vieressä seisoo pieni lapsi, joka seuraa tilannetta silmät ihmetyksestä pyöreinä. Jos vanhemmalle on normaalia huutaa toiselle ihmiselle epäkohteliaasti, ei ole ihme, jos lapsi itsekin omaksuu tämän huonon käyttäytymismallin. Vanhempi voi myöhemmin ihmetellä, kuinka lapsi puhuu joskus ilkeään sävyyn, tai miksi lapsi hankkiutuu ongelmiin muiden ihmisten kanssa. Joillekin vanhemmille on hyvin vaikeaa katsoa peiliin ja hyväksyä lapsen saaneen mallin käyttäytymiselleen kotoa.

Tapa, jolla naapureita kohdellaan on yksi monista malleista, jonka vanhemmat lapselle antavat. Jos naapurin toimintatavasta ei pidetä, monet tekevät asian tiettäväksi naapurille usein varsin epäkohteliaaseen tyyliin.

Ärtymystä aiheuttavan asian ei usein tarvitse olla suuri

On selvää, että mikäli naapuri juhlii äänekkäästi tai elää muutoin häiritsevää elämää, asiasta toki tulee hänelle huomauttaa. Kyse saattaa kuitenkin joskus olla jostain hyvin pienestä tapahtumasta, joka aikanaan on saanut kaunan syntymään naapurien välille. Tämän jälkeen ärtymyskynnys on laskenut merkittävästi ja sellaisetkin asiat, jotka eivät normaalisti haittaisi, tuntuvat suurilta loukkauksilta. Klassinen naapuririitatilanne on valmis.

Vaikkeivät vanhemmat avoimesti näyttäisikään vihaansa naapurille, he saattavat puhua naapurista hyvin alentavaan sävyyn kotona ajattelematta sitä, että lapset kuuntelevat korvat hörössä. Vanhemmat saattavat päivitellä naapurin typerää toimintaa ja elintapoja käyttäen hyvin epäkohteliaita ilmaisuja.

Vanhempi voi ajatella, ettei puheet vahingoita naapuria, koska tämä ei niistä tiedä. Tämä on toki totta, mutta vanhemmalta samalla unohtuu, että hän näyttää lapselleen mallia, kuinka aikuiset toimivat. Sen sijaan, että haukutaan naapuria epäkohteliain sanankääntein, voi yrittää ymmärtää, mikä naapurin toimintaan on perimmäisenä syynä. Näin lapsetkin oppivat vanhempiensa esimerkin avulla suvaitsevaisuutta nopean tuomitsemisen sijaan.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *