Valitatko usein? 5 keinoa, miten pääset ikävästä tavasta eroon

Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Valittaminen on yleinen tapa – luultavasti sinäkin valitat toisinaan jostakin asiasta! Vaikka itsellä olisikin hyvä päivä ja kaikki menisi nappiin, on valittajia helppo kohdata päivittäin lähes missä tahansa. Tuntuu, kuin nyky-yhteiskunta ruokkisi valittamista.

Valittaminen ja negatiivisuuksiin tarttuminen vaikuttaa mielialaan, minkä lisäksi sillä on vaikutuksia terveyteen. Tutkimus osoittaa, että toistuva valittaminen muuttaa aivoja niin, että negatiivisuudesta tulee eräänlainen oletusasetus. Tästä syntyvä jatkuva stressikierre puolestaan voi vaikuttaa elimistön toimintaan, painoon, verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Valittaminen estää myös näkemästä elämän hyvät ja positiiviset puolet.

”Valittamisen myötä mikään ei vaikuta riittävän hyvältä. Vian löytämisestä tulee normi. Valittaminen johtaa helposti siihen, että odotat pahinta ja pettymyksiä”, psykologi Adam Borland selittää.

Nämä tavat auttavat pääsemään valittamisesta eroon:

Pysähdy hetkeksi ennen kuin valitat

Kysy itseltäsi, mitä voit tehdä tilanteen parantamiseksi. Tilanteen analysoimalla voit havaita, mitkä asiat ovat sinun kontrolloitavissa, mitkä eivät ja mitä hyödyllisiä tekoja voit tehdä tilanteessa. Hengitä hetki syvään tai poista itsesi hetkeksi stressaavasta tilanteesta, jolloin saat emotionaalista etäisyyttä, mikä auttaa keksimään paremman ratkaisun kuin valittaminen.

Reagoi haitallisiin ajatuksiin

Toisinaan jokainen tekee yleistyksiä (tämä bussi on aina myöhässä), ajattelee pahinta (mokasin ja en saa enää isoa projektia töissä) tai olettaa tietävänsä, mitä joku toinen ajattelee (esihenkilöä ärsyttää, että pyysin vapaapäivää). Tämä voi aiheuttaa syöksykierteen mielessäsi ja saada sinut valittamaan. Tästä syystä kannattaa muuttaa ajattelutapaa ja yrittää löytää tasapainoisemman näkökulman tueksi aitoja todisteita. Esimerkiksi: onko esihenkilösi koskaan millään tavalla antanut ymmärtää, että vapaiden pyytäminen haittaisi häntä? Vai hermostuttaako sinua vain pyytää vapaata, koska pelkäät antavasi huonon vaikutelman ja olet liian kriittinen toiveesi suhteen? Kun etsit ajatuksillesi todisteita, näet asiat oikealla tavalla.

Aseta itsesi toisen kenkiin

Ystäväsi on perunut tai siirtänyt sovitun tapaamisenne jo useamman kerran ja sinun tekisi mieli valittaa tilanteesta toiselle ystävälle. Unohda tämä ja sen sijaan pohdi, minkä takia ystävä tekee näin. Jos hän on antanut selityksen, koeta olla myötätuntoinen. Ystävälläsi voi olla jokin tilanne elämässään, jonka takia hän joutuu perumaan menoja, eikä sinun valittaminen hänen selän takana auta mitään.

Keskity kiitollisuuteen

Kun keskität huomiosi hyviin asioihin, siirrät valokeilan pois negatiivisuudesta ja elämäsi voi tuntua paremmalta. Mitä enemmän keskityt kiitollisuuteen ja hyviin asioihin, sitä vahvemmaksi kiitollisuutesi tulee ja valittaminen vähenee dramaattisesti. Kirjoita päivittäin muutamia asioita ylös, mistä olet kiitollinen.

Nosta asiat pöydälle

Jos jokin asia todella vaivaa sinua ja painaa mieltäsi, ota se puheeksi. Kiinnitä kuitenkin huomiota, miten asian ilmaiset, jotta synnytät keskustelun valittamisen sijaan. Voit muotoilla asiasi esimerkiksi tällaisella rakenteella: ”Kun sinä…., tuntuu se minusta… ja arvostaisin, jos sinä….”

Lähde: Shape

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.