Äiti: Näistä syistä julkista imettämistä ei pidä pelätä!

woman in white tank top carrying baby in black and white stripe onesie
Kuva: Helena Lopes

Moni äiti kokee julkisen imettämisen täysin luontevana asiana, kun taas toiset kavahtavat ajatustakin siitä. Vaikka epävarma äiti rohkaistuisi imettämään, hän voi tuntea olonsa epämukavaksi muiden katsellessa ympärillä. Tähän ei kuitenkaan ole mitään syytä. Artikkelissa julkisesti imettävät äidit kertovat miksi.

Verywell Family- sivustolla äidit kertovat, miksi julkinen imettäminen alussa pelotti ja kuinka he lopulta tulivat sinuiksi asian kanssa. Eräs äiti totesi yksinkertaisesti lapsen tarpeiden tulevan aina ensin. Jos ihmiset haluavat tuijottaa, tuijottakoon rauhassa. Hän sanoi imettävänsä lastaan missä tahansa ja milloin tahansa riippumatta siitä, mitä ihmiset ympärillä ajattelevat.

Toinen äiti kertoi kokemuksensa imettämisestä olevan varsin erilaiset eri lasten kohdalla. Ensimmäisellä lapsella imetys sujui hyvin ja äiti koki olonsa itsevarmaksi myös julkisesti imettäessään. Asiaan vaikutti myös se, että perhe asui lapsiperheiden suosimalla alueella. Julkisesti imettäminen ei siksi ollut niin tavatonta kuin se kenties olisi ollut toisenlaisella alueella.

Toisen lapsen kohdalla alku oli erityisen hankalaa. Tämä vaikutti äidin suhtautumiseen myös julkiseen imetykseen. Lapsen oli vaikeaa oppia imemään ja usein ensimmäinen vartti sujui itkiessä, kun lapsi ei onnistunut aloittamaan ruokailuaan. Tilanne stressasi myös äitiä voimakkaasti ja hän usein saattoi itsekin alkaa itkemään. Tämän seurauksena äiti alkoi pelätä ja vältellä julkista imettämistä ja pyrki sen sijaan imettämään vain oman kodin rauhassa.

Tilanteet voivat siis olla hyvin erilaisia riippuen siitä, minkälainen imetyskokemus on. Eräs äiti sivustolla suositteleekin harjoittelemaan imetystä ensin rauhassa kotona, ennen kuin yrittää imettää julkisesti. Kun itsevarmuus on kasvanut, voi tarpeen mukaan kokeilla julkisella paikalla imettämistä.

Kannattaa keskittyä vain vauvaan ja jättää muiden katseet huomiotta

Eräs äiti neuvoo jättämään tuijotukset omaan arvoonsa ja keskittymään siihen kaikkein tärkeimpään asiaan, eli lapseensa käsivarsillaan. Imetystapahtuma on niin tärkeä ja intiimi äidin ja lapsen yhteinen hetki, että huomio kannattaa suunnata vain lapseen, jotta voi olla parhaalla mahdollisella tavalla läsnä tilanteessa. Kun äiti keskittyy vain lapseensa ja siihen, että tällä on hyvä olla imetyshetkellä, on lopulta helppoa sulkea ulkomaailma pois mielestä.

Joskus voi käydä niin, että joku tulee huomauttamaan äidille imetyksestä “sopimattomassa paikassa”. Tällainen tuntuu ymmärrettävästi hyvin pahalta. Lapsella on kuitenkin oikeus saada ravintoa silloin, kun sitä tarvitsee, vaikka oltaisi oman kodin ulkopuolella. Jos pahoittaa muiden kommenteista mielensä, kannattaa muistuttaa itseään, että tällaisten kommentoijien taustalla on usein ymmärtämättömyyttä ja kenties omaa huonoa oloa. Kommentit voi siis jättää omaan arvoonsa ja voi keskittyä nauttimaan rakkaudentäyteisestä hetkestä lapsensa kanssa.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.