TikTokissa leviää huolestuttava ilmiö, varoittaa poliisi

Kuva: Solen Feyissa

TikTok-sovellus nauttii suurta suosiota etenkin nuorten keskuudessa. Vaikka sovelluksessa on hyviäkin puolia, liittyy TikTokiin myös turvallisuusriskejä. Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin vaarallisista TikTok-haasteista, joita sovelluksessa on levinnyt.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos varoittaa vanhempia TikTokissa nuorten keskuudessa leviävästä, huolta herättävästä ilmiöstä. Sadat nuoret seuraavat sovelluksessa seksuaalissävytteisiä livelähetyksiä tekevää aikuista, noin 50-vuotiasta henkilöä, joka kuvaa suoraan taustalla näkyviä nuoria.

”Poliisille tulleen tiedon mukaan nuoret ostavat lähetystä tekevälle henkilölle tavaroita ja maksavat ne MobilePaylla, jolloin henkilö saa käyttöönsä yhteystietoja, kuten nimiä ja puhelinnumeroita”, rikoskomisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä yksiköstä sanoo tiedotteessa.

Sartanen on kertonut Ylelle, että yhteystiedot saatuaan henkilö on lähestynyt nuoria seksuaalissävytteisillä viesteillä. Lisäksi Sartanen on kertonut, että tiedot ilmiöstä sekä esiintyjästä ovat vielä hataria eikä tiedossa ole, onko esiintyjiä yksi vai useampia.

Poliisi on saanut tietoja ilmiöstä jo keväällä nuorisotoimelta sekä järjestöiltä, jotka toimivat sosiaalisessa mediassa nuoria varten. Ilmiöstä on ilmoitettu poliisille yhteensä kymmenkunta kertaa, mutta pelkästään viime viikon aikana poliisille tehtiin kyseisestä henkilöstä neljä ilmoitusta, jotka kaikki kohdistuivat Länsi-Vantaalle.

”Emme vielä tiedä, onko ilmiö paikallinen vai laajempi, ja kuinka laaja”, Sartanen sanoo Ylellä.

Poliisin toive vanhemmille

Videoilla esiintyvän viisikymppisen henkilön toiminta voi Sartasen mukaan täyttää useiden eri rikosnimikkeiden tunnusmerkintöjä etenkin vuoden alussa voimaan tulleen seksuaalirikoslain uudistuksen vuoksi. Asian tutkinta on kuitenkin vielä kesken.

Iltalehden haastattelussa Sartanen on kertonut, ettei vielä tiedetä, kuinka nuoret ovat päätyneet katsomaan seksuaalissävytteistä livesisältöä. Yhteyttä kyseistä sisältöä tuottavan henkilön ja nuorten välillä selvitetään. Poliisi toivoo, että vanhemmat seuraavat nuorten toimia sosiaalisessa mediassa ja älypuhelimella niin tähän ilmiöön liittyen kuin yleisemmin. Vanhempien olisi hyvä olla kartalla, mitä lapset älylaitteillaan tekevän.

”Nuorten huoltajien olisi hyvä seurata tilannetta ja kiinnittää mahdollisuuksien mukaan huomiota, jos omien nuorten pankkitililtä on esimerkiksi siirretty rahaa tuntemattomalle henkilölle”, Sartanen kehottaa poliisin tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että parasta ennalta estävää toimintaa on olla kiinnostunut lapsen ja nuoren elämästä ja keskustella myös vaikeista asioista ja ilmiöistä. Sartanen itse pitää tärkeänä sitä, että ilmiöstä saataisiin levitettyä tietoisuutta.

”Me haluamme, että lapset ja nuoret voivat hyvin ja ettei heille netissäkään tapahdu mitään pahaa”, Sartanen sanoo Iltalehdessä.

Lähde: Poliisi, Yle, Iltalehti

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.