Näin tunnistat ahdistuneen teinin aidon avunpyynnön!

woman in gray hoodie smiling

Joskus teini saattaa toimia tavoilla, jotka herättävät aikuisissa huolta. Toisinaan käyttäytymisen taustalla voi olla huomionhakuisuus ja rajojen kokeilu. Joskus kyseessä voi kuitenkin olla vakava avunpyyntö vanhemmalle sillä ainoalla tavalla, jonka teini osaa. Mistä tunnistaa eron huomionhakuisuuden ja todellisen avunpyynnön välillä?

Tiettyihin varoitusmerkkeihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jos nuori alkaa puhella, että “muut olisivat onnellisempia, jos häntä ei olisi”, tulee hälytyskellojen soida. Jos nuori sanoo elämän olevan merkityksetöntä, tai että tulevaisuudella ei ole hänelle mitään tarjottavaa, tämäkin on hälyttävä merkki. Vaikka nuori sanoisi tällaisia asioita tarkoittamatta, on parempi aina suhtautua tämäntyyppisiin puheisiin vakavasti sen sijaan, että jättäisi reagoimatta nuoren todelliseen hätään.

Useimpien itsemurhaa harkitsevien nuorten kohdalla havaitaan edellä kuvattujen hälytysmerkkien lisäksi myös syventynyttä masennusta, toivottomuuden ja “ansassa olemisen” tunteita sekä kasvanutta kiinnostusta kuolemaa kohtaan. Siksi kaikenlaisiin ilmaisuihin, jotka viittaavat siihen, että teini tuntee itsensä arvottomaksi ja olonsa toivottomaksi, tulee suhtautua hyvin vakavasti.

Asioiden jakaminen voi voimaannuttaa, mutta kannattaa silti olla varovainen mitä jakaa

Joskus nuorelle on hyvin voimaannuttavaa jakaa vaikeita kokemuksiaan sosiaalisen median kanavissaan. Jos vanhempi huomaa teinin tuovan pahaa oloaan esille julkaisuissaan, asia kannattaa ottaa heti puheeksi nuoren kanssa. On tärkeää jutella erityisesti siitä, millaista tietoa itsestään kannattaa jakaa nettiin. Samalla vanhemman tulee varoa, ettei synny vaikutelmaa, ettei hän suhtaudu nuoren pahoinvointiin vakavasti. Nuorelle voi sanoa ymmärtävänsä, miltä hänestä tuntui ja miksi hän halusi jakaa asian nettiin. On tärkeää ilmaista tilanteessa myötätuntoa.

Omien asioiden liian yksityiskohtainen jakaminen voi kääntyä teiniä vastaan

Nuori ei välttämättä itse ole tullut ajatelleeksi, että hänen voimaannuttamistarkoituksessa postaamansa, yksityisasioita käsittelevä viesti voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ongelmia. Jos paljastaa liian yksityiskohtaisia tietoja mielenterveydestä tai terveydestä, tietoja voidaan myöhemmin käyttää väärin.

Toinen suuri riski herkkien ja sensitiivisten kokemusten jakamisesta verkkoon on, että nuori voi joutua nettikiusaamisen kohteeksi. Varsinkin jos jaettu asia on hyvin herkkä, hän ei ehkä ole henkisesti varautunut siihen, että verkossa saatetaan hyökätä häntä vastaan hyvin brutaalisti. Nettikommentoijat voivat olla hyvin julmia. Jos nuorella on jo valmiiksi mielenterveydellisiä haasteita, nettikiusaajien uhriksi joutuminen pahentaa tilannetta entisestään.

Tärkeintä on, että teinin ja vanhemman välillä vallitsee luottamuksellinen suhde, jolloin teini uskaltaa kertoa vanhemmalle myös henkisestä pahoinvoinnistaan. Jos suhde on luottamuksellinen, teini myös helpommin uskoo vanhempaa siinä, ettei aivan kaikkea kannata jakaa netissä.

Lähde ja lisätietoa: Verywell Family

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.