Ihminen piilottaa huonon olonsa läheisiltä taitavasti!

brown-haired woman wearing gray jacket
Kuva: Eric Gilkes

Perheiden talouden kiristyessä inflaation ja nousevien korkojen seurauksena huoli voi vallata monien vanhempien mielen. Jos vanhemmalla on taipumusta ahdistukseen tai masennukseen, voi talousasioihin liittyvä stressi pahentaa tilannetta merkittävästi. Läheisen muuttuneeseen käytökseen kannattaa kiinnittää huomiota ja tarvittaessa rohkaista häntä hakemaan apua.

Taloustilanteen ollessa epävarma tulevaisuus voi huolettaa sekä perheellisiä että perheettömiä. Perheellisillä huoli voi olla joskus jopa suurempi, kun vastuulla on pieniä lapsia. Monessa perheessä eletään tällä hetkellä haastavia aikoja.

Läheisen jaksamista kannattaa seurata tarkalla silmällä

Jos vanhempi kokee tilanteen vaikeaksi tai jopa toivottomaksi, jo olemassa olevat mielenterveyden ongelmat voivat pahentua tai ongelmia voi syntyä ihmiselle, jolla ei niitä aiemmin ole ollut. Jos muut perheenjäsenet tai läheiset havaitsevat hälyttäviä merkkejä, tilanteeseen kannattaa puuttua mielummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Toisinaan ihmiset ovat hyvin taitavia piilottamaan masennuksensa ja esittävät voivansa paremmin kuin todellisuudessa voivatkaan.

Läheisiltä on kuitenkin vaikeaa pidemmän päälle piilottaa tunteitaan. Varsinkin jos asutaan samassa taloudessa, joitakin merkkejä usein havaitsee jo varhaisessa vaiheessa. Masennuksen merkkejä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Uupumus ja aloitekyvyttömyys
  • Alakuloisuus ja ärtymys
  • Ilon katoaminen elämästä
  • Itseluottamuksen menetys
  • Itsetuhoiset ajatukset
  • Uniongelmat
  • Muutokset ruokahalussa ja painossa

Jokainen ihminen voi tuntea joskus olonsa masentuneeksi

Lähes jokainen kokee elämässään välillä lyhytaikaisia jaksoja, jolloin mieliala tuntuu apealta tai jopa masentuneelta. Hälyttäväksi tilanne muuttuu, jos masennusjakso pitkittyy muutamaa viikkoa pidemmäksi. Jos ei kykene kokemaan lainkaan onnellisuuden tunteita muutamaan viikkoon, kannattaa hakea ammattiapua.

Jos havaitsee läheisessä pitkään jatkuvaa apeutta, asia kannattaa ottaa hänen kanssaan puheeksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä pitempään odottaa, sitä haastavampaa toipuminen voi olla. Ruuhkavuosien keskellä saattaa helposti ajatella olon olevan vain väsähtänyt, koska lapsiarki on niin vaativaa. Tällöin masennustila voi jäädä tunnistamatta, kunnes tapahtuu romahdus, joka pakottaa ihmisen hakeutumaan hoitoon.

Ihmiset käsittelevät masennuksen ja ahdistuksen tunteita erilaisilla tavoilla

Jollekin voi olla luontaista puhua tunteistaan jo aikaisessa ahdistuksen vaiheessa. Toiset taas saattavat helpommin käpertyä sisäänpäin ja esittää, että kaikki on kunnossa. Tällöin muiden kuin hyvin läheisten tuttujen voi olla vaikeaa havaita hälyttäviä merkkejä. Usein kuitenkin läheisen ihmisen tuntee niin hyvin, että hän ei pysty peittämään huonoa oloaan täysin.

Tärkeintä on, että masentunutta läheistä ei jätä yksin asian kanssa, vaikka hän aluksi suhtautuisi torjuvasti. Ihminen ei aina tiedosta masennustilansa syvyyttä. Masentuneelle on kuitenkin hyvin tärkeää kuulla läheisiltä, että hän on näille tärkeä ja merkityksellinen.

Lähde ja lisätietoa: Mieli ry

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.