5 yleisintä lasten kasvatusvirhettä: vältä näitä!

5 yleisintä lasten kasvatusvirhettä: vältä näitä!

Kasvatus ei totisesti ole helppoa hommaa. Jokainen vanhempi tekee taatusti parhaansa kasvattaakseen lapsistaan tasapainoisia ja onnellisia aikuisia. Moni tekee kuitenkin huomaamattaan virheitä, jotka saattavat opettamisen sijasta enemmänkin sekoittaa lasten päätä. Listasimme 5 yleistä kasvatusvirhettä, joita jokaisen vanhemman tulisi välttää.

Vaatia lapselta jotain, mitä itse ei tee 

“Pyydä nätisti”, “katso silmiin, kun sinulle puhutaan” ja “sano kiitos!” kuuluvat listaan pyynnöistä, joita vanhemmat toistelevat lapsilleen jatkuvasti. Haluamme kasvattaa lapsistamme kohteliaita ja muut huomioonottavia aikuisia ja se on hyvä juttu se! Mutta kuinka on omien käytöstapojen laita? Pyydätkö lasta katsomaan silmiin, kun haluat jutella hänen kanssaan, mutta räpellät itse puhelintasi hänen kertoessaan sinulle koulupäivästään? Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka pyydät asioita tai siihen muistatko kiittää arkisissa tilanteissa? Lapset oppivat parhaiten esimerkin voimalla, joten muista itse toimia esimerkkinä lapsillesi.

man in long sleeve shirt standing beside girl in pink tank top washing hands
Kuva:CDC. Vanhemmat vaativat lapsiltaan asioita, joita eivät itsekään ole vielä oppineet.

“Pyydä anteeksi!” 

Kuinka monesti vaadimme lasta pyytämään anteeksi, kun hän on toiminut väärin? Kun hiekkalaatikolla tulee riitaa lapiosta ja lapsi selvittää tilanteen kolauttamalla kaveria lapiolla päähän, kun lapsi vastaa epäystävällisesti sisarelleen tai vastaa rumasti vanhemmilleen. Mutta muistammeko itse pyytää anteeksi lapsiltamme, kun menetämme hermomme, huudamme ja menetämme itsehillintämme? Kun vanhempi myöntää virheensä ja pahoittelee käytöstään, lapsi oppii tekemään samoin. Vanhempien ei tule ajatella, että he ovat lastensa yläpuolella eikä heidän tästä syystä tarvitse pyytää anteeksi mitään. Myös vanhemmat tekevät virheitä! 

Älä huuda! 

Käsi ylös, jos olet joskus huutanut “Älä huuda!”. Kun hermot palaa, on vaikeaa pysytellä rauhallisena. Kun lapsi huutaa, on ensimmäinen reaktio yleensä kieltää lasta huutamasta. Liian usein tämä kuitenkin tapahtuu huutamalla, jolloin kiellosta putoaa pohja nopeasti.

Vaatia itsenäisyyttä, mutta ei antaa mahdollisuutta harjoittelulle

Vanhemmilla on usein päässään ajatuksia siitä, mitä lasten tulisi osata tehdä minkäkin ikäisenä. Monesti kuitenkin unohdamme, että oppiakseen itsenäisiksi, lasten täytyy saada harjoitella. Jos lasta syöttää ensimmäisten vuosien ajan sotkun pelossa, lapsi todennäköisesti oppii siihen, että joku muu hoitaa lusikan suuhun viemisen hänen puolestaan. Kun sitten yhtäkkiä haluammekin lapsen olevan taitava ja itsenäinen ruokailija, lapsi sotkee ja kieltäytyy syömästä. Jos haluamme lapsen tekevän jotain itse, hänen on saatava myös harjoitella ja erehtyä ensin!

girl wearing blue romper holding teal watering can
Kuva: Jonathan Borba. Oppiakseen itsenäiseksi, lapsen tulee saada harjoitella.

Ruutuaika

Monessa lapsiperheessä lasten ruutuaikaa vahditaan ja mitataan sekuntikellolla, mutta samaan aikaan vanhemmat liimautuvat älylaitteisiin. Keskustelut käydään ruutua tuijottaen, aamupalapöydässä selaillaan puhelinta ja vastaillaan viesteihin ja iltapäivällä jumitutaan sohvalle katsomaan telkkaria. Kuinka selittää lapselle, että ruutuaika on tärkeä asia, jos vanhemmat itse viettävät nenä kiinni ruudussa suurimman osan päivästä?

Mitä mieltä sinä olet? Onko vanhemmalla oikeus pyytää lapseltaan jotain, mitä ei itse pysty täyttämään?

Artikkeli julkaistu 30.5.2022, muokattu 15.7.2023

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *