Mikä määrä yhteistä aikaa on riittävästi parisuhteessa?

Mikä määrä yhteistä aikaa on riittävästi parisuhteessa?
Kuva:Pixabay/katyandgeorge

Tutkimusten mukaan aikuisella ihmisellä on käytössään vapaa-aikaa 48 tuntia viikossa. Aika tulisi kyetä jakamaan perheen ja parisuhteen kesken, omaa aikaa unohtamatta. Parempi avioliitto ry:n toiminnan johtaja ja teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikaisen mielestä hyvä pääperiaate on viettää 10 tuntia viikossa kumppanin kanssa ja käyttää 10 tuntia itselleen. Loput tunnit tulisi jakaa lasten ja kotitöiden kesken.

10 tuntia viikossa yhteistä aikaa voi äkkiseltään kuulostaa paljolta, mutta sitä läheinen suhde vaatii tutkimusten mukaan. Yhteisen ajan ei kuitenkaan tarvitse olla syväluotaavia keskusteluja suhteesta, kynttiläillallisia tai muuta intiimiä ja tiivistä kahdestaan olemista.

Sen sijaan voi tehdä yhdessä arkisia asioita kuten kotitöitä ja asioiden hoitoa. Se voi myös olla urheilua yhdessä. Ideana on viettää aikaa yhdessä tavalla tai toisella ja samalla on mahdollisuus keskustella mielessä olevista asioista ja ylipäätään seurustella toisen kanssa.

Sosiaalinen media on aikasyöppö

Monet pariskunnat valittavat, ettei heillä ole tarpeeksi yhteistä aikaa. Näin on etenkin lasten ollessa pieniä. “Usein kuulen sanottavan, että sitten kun olisi sitä yhteistä aikaa, on niin väsynyt, ettei jaksa enää kääntyä toisen puoleen, vaan mieluummin selaa somesta, mitä muille on tapahtunut. Se on jo aika iso aikasyöppö. Sieltä aikaa ottamalla saisi jo sen 10 tuntia viikossa täyteen,” Ranssi-Matikainen muistuttaa.

Puhelimien tulisi olla poissa näkyviltä, kun vietetään kumppanin kanssa yhteistä aikaa. Muutenkin puhelimien käytölle voi tarvita sopia yhteiset säännöt, varsinkin jos se uhkaa viedä yhteisen ajan. Voidaan sopia esimerkiksi, ettei puhelimia käytetä makuuhuoneessa.

Oman ajan tärkeys parisuhteessa

Yhteisen ajan puutteen lisäksi iso ongelma on myös se, jos parisuhteessa ei ole omaa aikaa tai tilaa. Tutkimusten mukaan ihminen tarvitsee sitä yhtä paljon, kuin yhteistä aikaa eli kymmenisen tuntia viikossa.

Jokainen tarvitsee omaa tilaa, myös parisuhteessa. Oman ajan tarve on biologinen, joka auttaa ihmistä voimaan paremmin. Sopiva määrä omalle tilalle ja ajalle on hyvin yksilöllinen, mutta yleisesti voidaan ajatella ihmisen tarvitsevan yhtä paljon omaa aikaa sekä pariskunnan yhteistä aikaa. Yleensä ajankäytössä on haasteita: oman ja yhteisen ajan sopiminen onkin tasapainottelua erilaisten tarpeiden ja ajankäytön suhteen. Molempia tarvitaan, jotta parisuhde voisi hyvin.

Onko parisuhteessanne riittävästi yhteistä aikaa? Entäs, onko siinä mahdollisuus myös omille jutuille?

Lähteet: Anna, Iltalehti ja MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *