Synnytyssuunnitelma ja doula voivat rauhoittaa synnyttäjää

Synnytyssuunnitelma ja doula voivat rauhoittaa synnyttäjää
Kuva: Devon Divine

Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi ja synnytys jännittää, synnytyssuunnitelman tekeminen rentouttaa usein mieltä. Moni on saanut myös paljon apua doulan läsnäolosta ja tuesta. Suunnitelmaan voi kirjata tarkasti omat toiveensa. Jos synnytyksen käynnistyessä alkaa hermostuttaa, suunnitelman olemassaolo voi rauhoittaa.

Suunnitelma voi olla yksityiskohtainen tai vaihtoehtoisesti ylimalkaisempi. Jotkut haluavat tehdä toivelistasta mahdollisimman tarkan, toisille riittää yksinkertaisempi suunnitelma. Usein suunnitelmassa on kirjattuna vanhempien toiveita liittyen synnytyksen alkuun, sen kulkuun ja synnytyksen jälkeiseen aikaan. Tilanteessa kommunikaatio voi joskus olla haastavaa vanhempien ja sairaalahenkilökunnan välillä, koska tilanne voi olla vanhemmille hyvin stressaava. Tällöin on hyvä tukeutua olemassa olevaan suunnitelmaan.

Jos vanhempi toivoo mahdollisimman luonnonmukaista synnytystä, tähän liittyvät yksityiskohtaiset toiveet voi kirjata suunnitelman. Toki lääkäri tekee aina päätökset lapsen ja äidin turvallisuutta ajatellen, mutta mikäli se on mahdollista, voidaan äidin toiveet suunnitelmassa ottaa huomioon.

Doula on tukihenkilö, joka antaa henkistä tukea ja apua äidille ennen synnytystä, sen aikana ja sen jälkeen, riippuen äidin toiveista ja tarpeista. On tärkeää, että doulan ja äidin välinen suhde on hyvä ja luottamuksellinen. Varsinkin jos puoliso ei ole mukana synnytyksessä, doulan apu on usein hyvin suuressa roolissa. Myös puolison läsnäollessa doulan apu voi olla hyvin tärkeää.

Synnytyssuunnitelma voi auttaa synnyttäjää rentoutumaan

Jos synnyttäminen hermostuttaa etukäteen, suunnitelmaan voi kirjata, kuinka toivoo synnytysprosessin kulkevan alusta asti siitä hetkestä lähtien, kun synnytys alkaa. Suunnitelmaan voi kirjata esimerkiksi, missä vaiheessa äiti toivoo doulan tulevan mukaan synnytykseen. Äiti saattaa toivoa tietynlaisia rutiineja ja toimenpiteitä suoritettavaksi kotona ennen sairaalaan lähtöä, jotka auttavat häntä rentoutumaan ja valmistautumaan synnytykseen. Näihin voi kuulua esimerkiksi rentouttava kylpy tai muunlaisia rentoutumisharjoituksia yksin tai doulan avustuksella.

Suunnitelmaan voi kirjata myös, kuinka äiti toivoo hoitajien ja lääkärien toimivan hänen saavuttuaan sairaalaan. On selvää, että kovin monimutkaisia suunnitelmia ei kannata tehdä, koska hoitohenkilökunnalla ei ole aikaa toteuttaa toiveita, jotka poikkeavat merkittävästi normaaleista hoitorutiineista. Jos äidillä kuitenkin on sellaisia toiveita, jotka voidaan toteuttaa, ne pyritään yleensä ottamaan huomioon. Jos esimerkiksi äiti toivoo, ettei epiduraalipuudutusta anneta heti, vaan vasta viime hetkellä, tällainen toive saatetaan voida ottaa huomioon. Toki jos äidin kunto heikkenee, lääkäri tekee päätökset riippumatta siitä, mitä suunnitelmassa lukee.

Moni synnyttäjä on kokenut doulan läsnäolon ja tuen synnytysprosessissa äärimmäisen arvokkaaksi. Vaikka äkkiseltään saattaa tuntua, että tukea kaipaa eniten varsinaisen synnytyksen aikana, myös synnytyksen jälkeiset päivät ovat tuoreelle vanhemmalle hyvin herkkää aikaa, jolloin doulan apu tulee usein suureen tarpeeseen.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *