Muista nämä asiat kun matkustat taaperon kanssa!

Muista nämä asiat kun matkustat taaperon kanssa!
Kuva: Luke Michael

Loma-aika on saapunut ja perheet suuntaavat ikimuistoisille yhteisille lomamatkoille. Kun mukana on kaikenikäisiä lapsia, matkalle varautuminen vaihtelee sen mukaan. Mitkä asiat on hyvä muistaa, kun matkustaa taaperon kanssa?

Jos lomakohteeseen matkustetaan lentokoneella, on matka varmasti jännittävä perheen pienimmille. Lapselle kannattaa jutella lentokoneista ja matkan kulusta jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta hänellä on aikaa sisäistää, mitä tuleman pitää. Toki kaikki on tästä huolimatta uutta ja jännittävää, kun varsinainen matkapäivä saapuu ja suunnataan kentälle. Jos lapsen kanssa on puhuttu asioista jo etukäteen, hänelle voi osoitella asioita kentällä ja kysyä, muistaako hän, kun puhuttiin kotona tästä. Tämä auttaa hillitsemään lapsen jännitystä.

Varaudu siihen, ettei taaperon päiväunet onnistu

Lapsi voi nukkua kotona päiväunet kellontarkasti, jolloin vanhempi helposti olettaa saman rytmin jatkuvan myös lomamatkalla. Joskus päiväunet onnistuvatkin, mutta hyvin usein lapsi on niin innoissaan lomakohteesta ja asioista, joita on mahdollista tehdä hotellihuoneen ulkopuolella, voi olla, ettei päiväunista yksinkertaisesti tule mitään. Sen sijaan, että väkisin koittaa saada lasta nukahtamaan, kannattaa sopeutua tilanteeseen ja antaa lapsen nukkua silloin, kun hän väsähtää. Tämä voi merkitä sitä, että lapsi on väsyneempi tai pirteämpi iltaisin, mutta lomalla aikataulut eivät muutenkaan ole aina täysin samat kuin kotona. Pieni epämukavuus totutuista ajoista poikkeamiseen on kuitenkin parempi kuin se, että lomapäivästä osa kuluu pahalla tuulella, jos lapsi kiukuttelee eikä haluaisi nukkua normaaliin aikaan.

Tutustu hotellihuoneeseen ja hotelliin etukäteen

Kaikki hotellihuoneet eivät ole valitettavasti suunniteltu majoituttavaksi lasten kanssa. Huonetta varatessa kannattaakin kysyä tarkempia tietoja huoneesta, kuten minkä kokoinen ja muotoinen huone on. Joihinkin pienempiin huoneisiin voi olla hyvin vaikeaa ahtautua kaikkein tarvikkeiden kanssa. Kannattaa myös miettiä, onko parempi valita perheelle yksi suuri sänky vai toimisiko kenties kaksi pienempää sänkyä paremmin. Tämäkin riippuu paljon siitä, millainen huone muuten on.

Huoneen sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi huone, joka sijaitsee hyvin lähellä hotellin ravintolaa, terassia tai muita viihdealueita, voi olla epämiellyttävämpi lapsiperheelle kuin rauhallisemmassa osassa rakennusta sijaitseva huone.

Ruutuaikaa ei välttämättä tarvitse rajoittaa niin paljon kuin normaalissa arjessa

Jos lomalla vieraillaan iäkkäämpien sukulaisten luona, ei taapero jaksa välttämättä istua ruokapöydässä yhtä kauan kuin aikuiset. Jos lapsi pysyy tyytyväisenä katsellessaan lastenohjelmaa tabletilta tai kannettavalta tietokoneelta, voi lomalla joustaa kotona vallitsevista tiukemmista ruutuaikarajoituksista. Näin vanhempikin saa lomalla levättyä sen sijaan, että aika kuluu stressaamiseen itkevän taaperon kanssa. Kotona ehtii taas kyllä rajoittaa ruutuaikaa.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *