Pieni lapsi ei osaa välttämättä kertoa peloistaan

Pieni lapsi ei osaa välttämättä kertoa peloistaan
Kuva: Caleb Woods

Toisinaan lapsi voi pelätä esimerkiksi lastenohjelmissa tai elokuvissa tarinan elementtejä tai hahmoja, jotka eivät tule vanhemmalle edes mieleen. Joskus vanhempi voi joutua tekemään varsinaista salapoliisityötä selvittäessään, mikä aiheuttaa lapsen itkuisuuden illalla nukkumaan mennessä, kun valot pitäisi sammuttaa.

Vaikka vanhemmat toimisivat äärimmäisen vastuullisesti sen suhteen, minkälaisia elokuvia ja televisio-ohjelmia lapselleen näyttävät, voi lapsi pelästyä asioita, jotka eivät olisi tulleet vanhemmalle edes mieleen. Esimerkiksi täysin viattomalta näyttävässä lastenohjelmassa voi olla hahmo, jonka piirteet laukaisevat pelon lapsessa. Aikuinen ei hahmoa katsoessaan useinkaan näe mitään pelottavaa. Voi myös olla, ettei toinen lapsi koe kyseistä hahmoa ollenkaan pelottavana.

Joskus hahmossa on yksittäinen piirre, jonka lapsi aiemmin on liittänyt johonkin pelottavaan. Jos lapsi on aiemmin pelästynyt punatukkaista naista, saattaa hän kokea pelottavina kaikki elokuvien ja lastenohjelmien punatukkaiset hahmo.

Lapsi ilmaisee pelkonsa vasta pelottavan tilanteen jälkeen

Pieni lapsi ei osaa kertoa vanhemmalle, mikä on saanut lapsen pelästymään. Pelko voi ilmetä itkuisuutena illalla, kun pitäisi jäädä omaan sänkyyn nukkumaan. Mikäli pelottavan lastenohjelman katsomisesta on kulunut jo sen verran aikaa, ei vanhempi välttämättä osaa yhdistää itkuisuutta ohjelmaan.

Pelon aiheuttaja voi olla myös lapsen usein katsoma lastenohjelma, josta vanhempi on luullut lapsen pitävän. Lapsi ei osaa kuvailla oikeilla sanoilla, minkä ohjelman hahmon tai tilanteen on kokenut pelottavana. Joskus tarvitaankin runsaasti salapoliisityötä, jotta syy lapsen pelkoon selviäisi.

Myös painostava ilmapiiri saattaa jäädä pelottamaan lasta

Joskus lapsen pelon aiheuttaja voi olla tietty tilanne ohjelmassa tai elokuvassa. Ahdistava takaa-ajokohtaus nopeatempoisella musiikilla voi aiheuttaa lapselle hermostumista tai jopa pelkotiloja. Mikäli lastenohjelmassa kuvataan surullista tapahtumaa, pieni lapsi voi reagoida tähän hyvin voimakkaasti.

Vanhempien kannattaa seurailla lasta tarkasti tämän katselessa piirrettyjä televisiosta. Lapsen ilmeitä seuraamalla voi usein hyvin päätellä, kuinka lapsi kokee näkemänsä. Jos lapsen kasvot näyttävät surullisilta tai pelokkailta, vanhemman kannattaa kysyä mielipidettä ohjelmasta. Lapsi voi alkaa kertomaan ajatuksistaan ja samalla vanhempi pääsee helpommin selville siitä, millaiset asiat lasta ahdistavat.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Pieni lapsi ei osaa välttämättä kertoa peloistaan

  1. Muistan kun itse olin päiväkoti-iässä! Minua pelotti tulipalot ja puut. Tulipalopelko syntyi lastenohjelmasta Palomies Sami, kun siinä aina taisteltiin tulta vastaan. Ja pelko ilmentyi aina auringon noustessa ja laskiessa, kun taivas hieman punoitti, ja ajattelin kaukaisuudessa olevan tulipalo. Sitä en tiedä, miksi pelkäsin puiden kaatuvan päälleni, mutta sekin oli pelko, varmaan aiheutui sekin lastenohjelmasta.

    Pitäkää huolta lapsistanne! Lapset ovat todella herkkiä kaikille pelkotiloille. Pelot ovat vain pelkääjän mielessä, mutta ne ovat vakavia pienelle mielelle.

    Itse ehkä vapauduin peloistani, kun kerroin huolista äidille. Äiti selitti sanoen: “Se on vain auringonlaskua, ei siellä ole tulipaloa” ja “Ei ne puut kaadu, ne ovat juurtuneet syvälle maahan”. Mielestäni se, että pelosta puhutaan, auttaa pääsemään siitä yli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *