4 tutkittua tapaa, joilla teet parisuhteestasi vielä paremman

woman holding man hand
Kuva: Brooke Cagle

Lapsiarjen keskellä vanhemmat saattavat laiminlyödä parisuhteensa hyvinvoinnin. Jos suhde kaipaa piristystä ja vanhempien arki lisää rakkautta sekä romantiikkaa, voi apu löytyä keinoista, joiden hyödyistä on myös tieteellistä näyttöä.

Rakastuminen liittyy vahvasti aivoihin, sillä rakkaus synnyttää aivoissa kemiallisia reaktioita. Parisuhteen hyvinvoinnin ja rakkauden ylläpitämiseksi voi kokeilla tekoja, jotka vapauttavat hyvän mielen hormoneja ja vahvistavat kiintymystä parin välillä.

Huomioi kumppanin huomionosoitukset parisuhteessa

Kun kumppanisi huomioi sinua eleillään, osoita hänelle kiitollisuutesi ja arvostuksesi. Ele voi olla niinkin pieni, että hän lähtee kanssasi katsomaan elokuvaa, joka ei kiinnosta häntä yhtään. Kiitollisuuden ja arvostuksen osoitukset vaikuttavat molempien neurokemiaan. Kiitollisuuden tunne laukaisee dopamiinin ja serotoniin vapautumisen, aiheuttaen hyvän olon ja herättäen positiiviset tunteet rakastamaasi ihmistä kohtaan. Huomaat positiiviset vaikutukset kun pyrit huomioimaan kaikista pienimmätkin eleet ja teot.

Hoida kiistoja huumorilla

Jos kyse ei ole isosta ongelmasta tai riidasta, voi huumori olla tehokas keino purkaa ja käsitellä jännittynyttä tunnelmaa ja kiistoja. On kuitenkin tärkeää, että tiedät miten kumppanisi reagoi huumoriin tällaisessa tilanteessa. Huumori vetää ihmisiä puoleensa. Pikkukinoille ja väärinkäsityksille nauraminen mahdollistaa leikkimielisyyden suhteessa luoden siihen positiivisuutta.

Tehkää uusia ja hauskoja asioita yhdessä

Hauskat ja jännittävät asiat aktivoivat aivojen palkitsemiskeskusta, joka auttaa ylläpitämään läheistä suhdetta. Keksikää aktiviteetteja, joita voitte kokeilla yhdessä lisäten yhteisiä hetkiä arkeen – vaihtoehtoja on maailma pullollaan! Aktiviteetit voivat olla toisinaan suunniteltuja ja toisinaan täysin spontaaneja.

Huomioikaa toistenne tarpeet

Olemalla aidosti läsnä kumppanillesi, näytät samalla että hän on sinulle tärkeä. Tämä puolestaan vapauttaa serotoniinia. Läsnäolo voi olla niinkin yksinkertaista, että kumppanisi tullessa huoneeseen nostat katseesi ja huomioit näin hänen läsnäolon. Kiintymykseen liittyvää oksitosiinihormonia voi vapauttaa kosketuksella, katseella ja hellyydenosoituksilla.

Avioliitto- ja parisuhdetutkimuksen pioneeri John Gottman on tutkinut jo vuosikymmenten ajan kestävien parisuhteiden salaisuuksia. Gottmann painottaa reiluuden sekä hyväntahtoisuuden ja ystävällisyyden merkitystä parisuhteelle. Hyväntahtoisuus ja ystävällisyys saavat kumppanin tuntemaan, että hänestä välitetään, ymmärretään ja rakastetaan. Tässä auttaa, kun huolehtii, että päivän aikana on enemmän positiivista, kuin negatiivista vuorovaikutusta ja huolehtii, että suhteessa on läheisyyttä. Kumppanin kanssa on tärkeä puhua suhteen tilasta, kuunnella toista ja muistaa tehdä kompromisseja.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.