Jokainen vanhempi tulee joskus huutaneeksi lapselleen tavalla, joka harmittaa jälkeenpäin. Vanhempi lapsi saattaa vastata huutoon samalla mitalla. Lopputuloksena vanhempi on voipunut, vihainen ja turhautunut sekä ihmettelee, kuinka tilanne aina äityy huutamiseksi. Toisinaan tapahtuvaa hermojen menetystä ei usein voi täydellisesti estää, mutta itseään voi harjoittaa olemaan reagoimatta niin voimallisesti turhauttavaan tilanteeseen.
Vanhemman on tärkeää muistaa, ettei itseään tarvitse syytellä, jos joskus menettää malttinsa. Samaa sattuu jokaiselle vanhemmalle. Tilanne nolottaa ja vanhempi voi kokea olevansa huono ihminen suuttuessaan lapselleen. Huonoon omaantuntoon auttaa, kun vanhempi tiedostaa, ettei poikkea tässäkään suhteessa muista vanhemmista.
Se, että maltin menetys ei ole epätavallista, ei tarkoita, että on oikein huutaa lapselle. Vanhemman kannattaa pyrkiä hillitsemään itseään ja olemaan menemättä mukaan huutokisaan. On kuitenkin tärkeää osata olla itseään kohtaan armollinen oikeissa kohdissa. Itsensä syyttelystä ja huonon omantunnon hautomisesta ei ole sanottavaa hyötyä. Tärkeintä on pyrkiä tulevaisuudessa toimimaan siten, ettei pinna palaisi niin usein.
Seuraavat vinkit saattavat auttaa turhauttavissa tilanteissa siten, että ärtymys ei kasva huudoksi asti:
Älä mene mukaan jokaiseen taisteluun
Varsinkin teini-ikäisen lapsen kanssa riitatilanteet saattavat olla päivittäisiä. Vanhemman on tärkeää muistaa, ettei jokaiseen riitaan tarvitse lähteä mukaan. Sen sijaan on täysin hyväksyttävää kävellä silloin tällöin pois tilanteesta. Vaikka riita olisi jo äitynyt huudoksi, tällöinkin on aina mahdollisuus astua takavasemmalle ja poistua hetkeksi paikalta. Poistuminen katkaisee huudon automaattisesti, lopettaa tilanteen ja antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden rauhoittua.
Valmistaudu henkisesti etukäteen tilanteisiin, joiden tiedät ärsyttävän sinua
On tärkeää tunnistaa ne asiat, jotka laukaisevat itsessä voimakkaan ärtymyksen. Nämä triggerit ovat erilaisia eri ihmisille. Kun tiedostat, mitkä ovat triggereitäsi, pystyt paremmin valmistautumaan henkisesti tilanteisiin, joissa tiedät näitä triggereitä olevan.
Ota vastaan tukea ystäviltä ja muulta perheeltä
Jos vanhemmasta tuntuu, ettei pysty kontrolloimaan raivoaan sen kerran räjähdettyä päälle, on hyvä tunnustaa tilanne läheisille ihmisille, jotta he voivat auttaa ja olla tukena. Jo se, että puhuu asiasta läheisille auttaa usein paljon. Läheisillä saattaa olla myös hyviä ajatuksia ja neuvoja, jotka voivat auttaa tilanteessa.
Pyydä anteeksi huutamista
Jos sinusta tuntuu, että olet käyttäytynyt kohtuuttomasti lastasi kohtaan, on aina hyvä ajatus pyytää anteeksi ja selittää, että aikuisetkin välillä käyttäytyvät tavoilla, jotka kaduttavat jälkeenpäin. Samoin kuin aikuisten välisissä riidoissa, myös aikuisten ja lapsen välisissä konflikteissa anteeksipyyntö on tärkeä tilanteen “nollaaja”, sillä se signaloi lapsellesi, että hänen tunteensa eivät ole sinulle yhdentekeviä.
Lähde: Empowering Parents
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja