Kuinka mustasukkaista isosisarusta voi auttaa hyväksymään uuden vauvan?

woman in black long sleeve shirt carrying baby in black onesie
Kuva: Christian Bowen

Uuden vauvan saapuminen perheeseen on ihana asia. Kun uusi perheenjäsen tulee ensimmäistä kertaa kotiin, koko perheen elämä muuttuu toisenlaiseksi. Perheen dynamiikassa on nyt mukana uusi peluri ja tämä merkitsee, että perheenjäsenet joutuvat sopeutumaan muuttuneeseen asetelmaan. Sisaruksille, jotka itsekin vielä saattavat olla hyvin pieniä, tilanne voi joskus olla haastava.

Isosisarus voi joskus kokea voimakasta mustasukkaisuutta uutta tulokasta kohtaan. Vanhemmilla on onneksi paljon vaikutusvaltaa siinä, kuinka vauvan sulauttaminen osaksi perhettä sujuu ja kuinka myös isosisarukset voidaan pitää tyytyväisinä.

Suurin muutos isosisaruksen elämässä on usein se, ettei hän enää ole vanhempiensa jakamattoman huomion täydellinen keskipiste. Hän on aiemmin saattanut tottua siihen, että saadakseen vanhempien huomion, täytyy vain älähtää ja vanhemmat ovat välittömästi vieressä valmiina leikkimään, hoitamaan tai muutoin täyttämään lapsen senhetkiset tarpeensa.

Kun kotiin tulee pieni vauva, isosisarus huomaa, ettei huomionhakuisuuteensa enää reagoida samalla tavalla. Jos hän huutaa vanhempaa luokseen, tämä ei välttämättä tulekaan samantien, jos on esimerkiksi vaihtamassa pikkusisaruksen vaippaa. Muutoinkin isosisarus voi vaistota, että vanhemman huomio on suuntautunut vauvaan eikä häneen.

Isosisaruksen on sopeuduttava vauvaan ja uudenlaiseen perhedynamiikkaan

Ensimmäisenä ja ainoana lapsena eläessään isosisarus on kokenut elämänsä tietynlaisena ja nyt tähän rutiiniin tulee muutos uuden sisaruksen saapumisen myötä. Samalla tavalla kuin aikuistenkin ihmisten on toisinaan vaikeaa sopeutua muutoksiin, myös pienelle lapselle voi olla hyvin haastavaa, kun arkirutiinit muuttuvat.

Vanhempien avulla isosisarus kuitenkin pystyy usein nopeasti omaksumaan perheen uuden arkirytmin. Tässä auttaa paljon, jos vauvan saapumisen jälkeen isosisaruksen omat rutiinit eivät merkittävästi muuttuisi. Kuten aikuisetkin hyvin tietävät, jos moni asia muuttuu kerralla, voi se olla hyvin stressaavaa. Sen sijaan jos muutoksia tapahtuu yksitellen, ne on paljon helpompi käsitellä.

Uusiin rutiineihin voi alkaa totutella jo ennen vauvan saapumista

Jos on selvää, että vauvan tulo merkitsee konkreettisia muutoksia isosisaruksen elämässä, voi näihin muutoksiin alkaa totuttautua jo ennen vauvan saapumista. Vanhemmat voivat pikkuhiljaa opettaa isosisarusta leikkimään ilman aikuisen jatkuvaa läsnäoloa. Aikuiset voivat myös kertoa, että nyt aikuisella on tärkeää tehtävää, eikä hän siksi juuri nyt pysty tulemaan lapsen luokse, vaikka tämä haluaisikin huomiota juuri sillä hetkellä. Tämä voi pehmentää tilannetta vauvan saavuttua, jolloin vanhemmat joka tapauksessa joutuvat kieltämään välillä isosisarukselta huomiotaan vauvan tähden.

Jos tällaisiin tilanteisiin on tottunut silloin tällöin jo ennen vauvan saapumista, isosisarus ei välttämättä koe niin vahvasti, että nimenomaan vauva on saanut vanhempien mielenkiinnon häntä kohtaan vähenemään. Tämä saattaa osaltaan hiukan helpottaa mustasukkaisuuden tunteita ja auttaa isosisarusta hyväksymään nopeammin uusi perheenjäsen.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.