Ihmisillä on erilaiset vuorokausirytmit, minkä lisäksi unen tarve on yksilöllistä. Terveyskirjasto kertoo kronotyypeistä, jotka liittyvät mieltymykseen ajoittaa päivittäiset toiminnot ajallisesti aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi. Kronotyypin perusteella ihmiset kokevat olevansa joko aamuvirkkuja, iltavirkkuja tai näiden ääripäiden välillä.
Yhteiskunta pyörii pääosin aamuvirkuille sopivan rytmin mukaan, mikä voi aiheuttaa ongelmia iltavirkuille. Kun kello herättää aamulla töihin tai lapsi herättää liian aikaisin aamulla, ei iltavirkun auta kuin hyväksyä kohtalonsa ja nousta ylös.
Kun vanhempi on yöeläjä ja iltavirkku, heijastuu se elämään lasten kanssa. Vanhempi voi nukkua aamulla pitkään, jolloin häneltä menee ohi yhteistä aikaa lasten kanssa. Mikäli vanhempi herää aikaisin, on hän verkkainen kuin zombi, kun pitäisi olla terävimmillään.
Ratkaisu olisi mennä aiemmin nukkumaan ja herätä aiemmin, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Jos on iltavirkun kronotyyppi, on myöhään valvominen ja aamulla pidempään nukkuminen kuin ohjelmoitu tapa. Iltavirkku voi yrittää muuttaa vuorokausirytmiään, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.
Nämä 3 tapaa voivat auttaa yökyöpeliä muuttamaan rytmiä
Herää joka päivä samaan aikaan
Moni valvoo ja nukkuu pidempään viikonloppuisin, mutta iltavirkulle sellainen ei sovi, koska se sotkee sisäisen kellon. Pyri pitämään nukkumaanmeno- ja heräämisajat samana päivittäin. Nouse siis viikonloppuisin ylös samaan aikaan kuin arkena, vaikka nukkumaanmeno olisi pitkittynyt. Kun olet noudattanut samaa rytmiä muutaman viikon, aikaisten aamut alkavat tuntua helpommalta.
Ole mahdollisimman paljon valossa päivän aikana
Mitä enemmän saat luonnonvaloa päivällä, sitä paremmin sisäinen kellosi tiedostaa, ettei ole nukkumaanmenoaika ja illan hämärtyessä elimistösi alkaa valmistautua unille. Pyri mahdollisuuksien mukaan luonnonvaloon aamulla, sillä se herättää elimistösi kahviakin paremmin. Nauti luonnonvalosta aina kun mahdollista ja hyödynnä kirkasvalolamppua päivien lyhentyessä.
Himmennä valoja illalla
Siinä missä päivällä tarvitaan valoa, tekee hämärä illalla hyvää. Elimistön pitäisi käynnistää melatoniinin tuotanto muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Voit auttaa elimistöäsi rauhoittumaan himmentämällä valoja alkuillasta. Erilaisten laitteiden ääreltä olisi hyvä pysyä pois pari tuntia ennen unille menoa, mutta jos se ei ole mahdollista, himmennä näyttöjen valoa, jottei melatoniinin tuotanto häiriinny.
Jos perheeseen on tulossa vauva, ei unirytmin muutokset silloin ole vielä hyödyllisiä. Vauvaperheessä rytmit muuttuvat vauvan tarpeiden mukaan, joten vanhemman on vaikea huolehtia säännöllisestä unirytmistä. Kun pieni lapsi alkaa nukkua säännöllisesti läpi yön, voi vanhempi alkaa korjata unirytmiään.
Lähde: Fatherly
Teksti: Miia