5 merkkiä paljastavat, että käytät liian usein kuivashampoota!

Kuva: Unsplash/Element5 Digital

Kuivashampoo on monien luottotuote, eikä syyttä. Kuivashampoota suihkutetaan hiusten tyveen poistamaan rasvaisuutta ja pidentämään pesuväliä. Jotkut käyttävät kuivashampoota myös tuomaan tuuheutta hiuksiin ja avuksi kampauksissa.

Arjen kiireen keskellä on helppo suihkauttaa kuivashampoota hiuksiin ja siirtää näin hiustenpesua myöhemmäksi. Vaikka kuivashampoon nimessä on mukana sana shampoo, ei tuote liity hiusten pesemiseen tai puhdistumiseen millään tavalla. Kuivashampoo sitoo itseensä hiusten rasvaisuutta alkoholin ja tärkkelyksen avulla.

Kuivashampoo saa hiukset näyttämään puhtaammalta ja vähemmän rasvaiselta, mutta tuotteesta jää jäämiä hiuspohjaan. Käytännössä siis kuivashampoon käyttö tekee hiuksista entistä likaisemmat ja mitä useammin sitä käyttää, sitä enemmän tuotteesta jää jäämiä.

”Pitkään hiuspohjassa olevat kertymät puolestaan alkavat tukkia hiuspohjan huokosia”, hiuspohjan ongelmien asiantuntija, sairaanhoitaja Tuija Lindström kertoo Anna-lehdessä.

Kuivashampoo aiheuttaa rasitusta hiusten säikeisiin ja säännöllisesti käytettynä se voi jopa rikkoa hiuskuitua. Satunnaisesta käytöstä ei kuitenkaan ole vaaraa. Hiuspohja kertoo nopeasti, jos se ei voi hyvin.

5 merkkiä, jotka kielivät liiallisesta kuivashampoon käytöstä

Päänahka kutiaa, kuumottaa ja hilseilee

Jos hiuspohja on tukkeutunut, voi se aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Päänahkaa voi kutittaa tai kuumottaa ja sinne voi ilmestyä ihottumaa. Pidemmällä aikavälillä päänahkaan voi kertyä hiivasienikantaa tai bakteeri- ja sieni-infektioita, jotka voivat aiheuttaa myös hilseilyä.

Päänahassa on näppylöitä

”Jos hiuspohja on öljyisyyteen taipuvainen ja huokoset ovat olleet pitkään tukossa talkkipohjaisen hiusshampoon käytöstä, hiuspohjaan voi hyvinkin ilmaantua aknen tyylistä ongelmaa”, Lindström sanoo Annassa.

Rasvoittuva hiuspohja

Kuivashampoot ovat etenkin rasvoittuvasta hiuspohjasta kärsivien suosiossa. Tällaisille hiuspohjille kuivashampoon käyttö voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, koska kuivashampoo sitoo öljyn päänahkaan ja voi tukkia huokoset täysin.

Tali-ihottuma

Jos sinulla on runsasta talineritystä ja taipumusta tali-ihottumaan, silloin tulisi erityisesti välttää hiuspohjaa tukkivien tuotteiden käyttöä. Tali-ihottuma on yleinen ihosairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat hilse ja kutina päänahassa. Lisäksi hiuspohja voi tuntua sekä kuivalta että rasvaiselta yhtä aikaa.

Jos hiuspohjaa ei uskalla pestä, ongelma kumuloituu. Jos vielä pitkittää pesuväliä toistuvasti kuivashampoolla, altistaa se päänahkaa entisestään ärhäkälle tali-ihottumalle ja tulehduksille.

Hiustenlähtö

Jos hiuspohja on pitkään tukossa, voi se pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä. Lindström muistuttaa, että kyseessä on kuitenkin pitkäaikaisen ongelman seuraus.

”Jos käytät silloin tällöin kuivashampoota, ei tarvitse pelätä, että hiukset tippuvat päästä. Kuivashampoo itsessään ei aiheuta hiustenlähtöä, huonosti voiva hiuspohja sen sijaan kyllä. Hiuspohjan pitkäaikaiset ongelmat voivat johtaa hiustupen kuolemaan. Tällöin kyseiseen kohtaan ei enää kasva uutta hiusta”, Lindström päättää.

Lähde: Anna

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.