Ensimmäinen loma läheisen menetyksen jälkeen

woman with 2 children walking on beach
Kuva: Iris

Läheisen menetys aiheuttaa aina suuren surun. Ajan kuluessa suru muuttaa muotoaan ja sen kanssa oppii myös hiljalleen elämään. Ensimmäiset loma- ja pyhäpäivät ilman rakasta läheistä tuntuvat kaikkein pahimmilta. Kuinka parhaiten selviää ensimmäisestä lomasta ilman läheistä?

Loman on tarkoitus olla ihanaa rentouttavaa aikaa. Joidenkin kohdalla se kuitenkin aiheuttaa ahdistusta. Voi olla hyvin vaikeaa nähdä muiden perheiden nauttivan yhdessäolosta, kun omassa mielessä on suru ja kaipaus läheisen poismenon johdosta. Jollakin tavalla ensimmäisistä lomista ja pyhistä ilman rakasta läheistä on kuitenkin selvittävä. Tässä auttaa paljon, jos etukäteen tiedostaa mitä on odotettavissa, eikä vaadi itseltään liikaa.

Lomaodotusten on hyvä olla realistisia

Pienten lasten kanssa lomailu voi olla hyvin stressaavaa jo normaalissa arjessakin, sillä lasten kanssa lomailu on hyvin erilaista kuin kahden aikuisen lomailu. Kun lapset ovat jo vanhempia, kaikki on paljon helpompaa. Esimerkiksi teinien kanssa matkustaminen voi olla usein erittäin antoisaa. Myös pienten lasten kanssa matkustaminen voi olla ihanaa, mutta siihen saattaa liittyä enemmän logistiikkaan, arkirytmeihin ja muihin tekijöihin liittyviä stressin aiheita.

Jos kaiken tämän lisäksi eletään vielä suruaikaa, asiat tuntuvat huomattavasti normaalia raskaammilta. Siksi on tärkeää, ettei vanhempi aseta itselleen epärealistisia odotuksia vapaiden suhteen. Itselleen voi ja pitääkin antaa lupa tehdä vain sen verran, mihin energia riittää. Jos itsensä polttaa loppuun, eikä anna mahdollisuutta palautua, arkeen palaaminen tulee olemaan hyvin vaikeaa.

Loman ei siis tarvitse olla vaativa suoritus. Jos normaalisti kesään on kuulunut paljon matkustusta eri kohteisiin, suruaikana tai sen jälkeen kannattaa jättää suuret suunnitelmat sen verran joustaviksi, että pystyy tilanteen mukaan nopeasti muuttamaan suunnitelmia ja pitämään muutaman lepopäivän intensiivisen matkustuksen sijasta. On täysin hyväksyttävää jäädä myös kotiin ja tehdä lähialueille pienempiä retkiä.

Aseta itsellesi rajat ja pidä niistä kiinni

Rajojen asettaminen kannattaa silloinkin, vaikkei elämässä olisi surua. Rajat auttavat ylläpitämään henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Myös sosiaalinen hyvinvointi riippuu paljon siitä, pystyykö itselleen asettamaan sopivat rajat. Jos kokee, että on “pakko” suostua tapaamaan kaikki ihmiset, jotka haluavat tulla kyläilemään, tämä voi nopeasti mitätöidä loman palauttavan vaikutuksen. Samalla lailla kannattaa rohkeasti kieltäytyä esimerkiksi menemästä juhliin tai tapahtumiin, jos ei koe jaksavansa.

On myös tärkeää muistaa, että jos haluaa mennä tärkeisiin juhliin, vaikka olo ei välttämättä ole hyvä, on täysin hyväksyttävää lähteä juhlista pois milloin vain, jos siltä tuntuu. Usein jo tämä tieto yksin auttaa jaksamista, kun ei ole “pakko” suoriutua päivästä loppuun asti.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)