Asiantuntijan 6 vinkkiä lasten yleisiin nukkumisongelmiin

Kuva: Pixabay / ID 2344799

Pienten lasten nukkumaan saaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Kun iltatoimet on tehty, lapsi on rauhoittunut ja peiton alla valmiina nukkumaan, eivät haasteet välttämättä lopu vielä siihen.

Lasten nukkumaanmeno ja nukkumisvaikeudet voivat koetella vanhempien jaksamista ja vaikuttaa myös vanhempien nukkumiseen aiheuttaen univajetta. Lasten sairaanhoitaja ja vanhemmuus- sekä unispesialisti Hannah Love on nähnyt 25 vuoden uransa aikana, miten lapsen uniongelmat voivat vaikuttaa vanhempiin.

”Monet vanhemmat vain hyväksyvät sen normaalina asiana, mutta on olemassa keinoja helpottaa lapsen nukkumista ja palauttaa samalla oma elämä oikeille raiteille”, Love kertoo.

Vinkit yleisiin lasten nukkumisongelmiin

Lapsi ei nuku itsekseen

Lapset pitävät tutusta ja turvallisesta. Jos vanhempi on aina ollut halailemassa tai lukemassa iltasatua, lapsen nukahtaessa, sitä lapsi haluaa jatkossakin. Lapsen voi opettaa nukkumaan itsenäisesti pienin askelin. Jos lapsi on nukahtamaisillaan halaillessasi häntä, aloita istumalla hänen lähellään. Sitten hiljalleen siirry kauemmas ja kauemmas istumaan, kunnes lopulta sinua ei tarvita enää huoneeseen, kun lapsi on nukahtamassa.

Lapsi näkee painajaisia

Jos lapsi huutaa tai itkee unissaan, mene hänen luokseen ja auta lasta rauhoittumaan. Älä kokeile montaa eri rauhoittumistapaa, valitse yksi jonka tiedät toimivan.

Lapsi herää todella aikaisin

Jos lapsi herää liian aikaisin, johtuu se usein siitä, että lapsi on mennyt nukkumaan liian aikaisin. Valtaosa 1-3-vuotiaista tarvitsee 12 tuntia unta 24 tunnin aikana, mutta jos lapsi nukkuu päiväunia, ei hän silloin nuku iltaseitsemästä aamuseitsemään. Jos lapsi nukkuu parin tunnin päiväunet ja menee illalla kello 19 nukkumaan, hän todennäköisesti herää aamuviideltä. Jos lapsi herää väsyneenä aikaisin, hän voi tarvita lisää unta. Säännöllinen unirytmi on tärkeää ja siitä on hyvä huolehtia.

Lapsi pelkää pimeää

Pimeän pelkääminen on yleistä etenkin taaperoilla. Yövalo voi auttaa tai lapsi voi nukkua huoneen ovi raollaan, jolloin huoneeseen tulee valoa. Lasta on tärkeä kuunnella eikä vähätellä hänen pelkoaan. Anna lapsen kertoa peloistaan ja kuuntele häntä, jolloin lapsi voi päästä nukkumaan nopeammin.

Lapsi nukkuu mieluummin vanhempien sängyssä kuin omassa

Jos haluat lapsen oppivan nukkumaan omassa sängyssä, on pelisääntöjen oltava selvät ja niistä on pidettävä kiinni. Joillekin vanhemmille sopii, että lapsi kömpii viereen aikaisin aamulla, mutteivät he halua sen tapahtuvan keskellä yötä. Pieni lapsi ei tiedä kellonaikoja, joten muista se sääntöjä tehdessä.

Liikaa energiaa

Uusi tutkimus on osoittanut hauskasta tai energisestä leikistä vapautuvien endorfiinien auttavan lasta nukkumaan. Anna siis lapsen kuluttaa energiaansa ja kun mielenkiinto alkaa hiipua, on aika siirtyä iltatoimiin. Jos taaperolla on paljon virtaa vielä iltakymmeneltä, on silloin tarpeen tarkastella rutiineja: huomioi heräämisajat, päiväunien kesto ja pituus sekä tee niihin muutoksia tarpeen mukaan.

Lähde: The Sun

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.