Laita aineenvaihduntasi kuntoon – 6 vinkkiä, joilla onnistut

Kuva: Unsplash/ engin akyurt

Aineenvaihdunta muuttaa kaiken syömäsi ja juomasi elimistösi polttoaineeksi, eli energiaksi. Aineenvaihdunnan nopeus ja elimistön energian tarve ovat yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat monet tekijät.

Jos haluat aineenvaihduntasi toimivan tehokkaasti, sinun tulee kiinnittää huomiota elämäntapoihisi. Terveelliset rutiinit ja elämäntapamuutokset auttavat aineenvaihduntaa toimimaan niin kuin sen pitäisi.

Näin annat lisäpotkua aineenvaihdunnalle

Muista juoda reilusti vettä

Riittävä veden juonti saa aineenvaihdunnan toimimaan paremmin. Elimistö tarvitsee vettä erilaisiin aineenvaihdunnallisiin reaktioihin soluissa. Veden juominen voi myös laukaista elimistössä lämpöreaktion, joka lisää aineenvaihdunnan nopeutta jopa 30 prosenttia tunnin ajaksi.

Pidä ruokavalio ravitsevana ja tasapainoisena

Ravintoainepitoiset ruoat tukevat aineenvaihduntaa. Sisällytä siis ruokavalioosi hitaasti sulavia hiilihydraatteja: täysjyvätuotteet, palkokasvit, hedelmät, vähärasvaista proteiinia: kala, siipikarja, palkokasvit, pähkinät, sekä terveellisiä rasvoja: oliiviöljy, avokadot ja paljon kasvikunnan syötäviä, yrttejä ja mausteita. Nämä valinnat auttavat pysymään kylläisenä, pitämään verensokerin tasapainossa ja rasvatasot terveellisinä sekä rasvaa palamaan elimistössä.

Muista liikunta

Mitä enemmän liikut, sitä parempi aineenvaihdunnan kannalta. Ota liikunta ja treenit osaksi viikoittaista rutiiniasi sekä pyri lisäämään hyötyliikuntaa jokaiseen päivään. Älä unohda lihaskuntoharjoittelun merkitystä, sillä mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sitä enemmän kulutat kaloreita myös levossa. Jos et ole aiemmin tehnyt lihaskuntotreeniä, aloita kevyesti ja lisää painojen sekä toistojen määrää, kun lihaksesi kehittyvät. Voit myös aloittaa personal trainerin opastuksella, jotta teet harjoitusliikkeet oikein.

Paasto antaa solujen levätä

Jotta aineenvaihduntasi käynnistyisi uudelleen, voit pohtia paastoaikojen hyödyntämistä. Eli syöt vain tiettyinä aikoina päivässä tai et esimerkiksi syö enää illalla tietyn kellonajan jälkeen. Jos olet alipainoinen tai sinulla on jonkinlaista aliravitsemusta, paasto ei ole suositeltavaa.

Aloita meditaatio

Meditaatiosta voi olla myös hyötyä aineenvaihdunnalle. Tämä johtuu siitä, että meditaatio auttaa laskemaan stressitasoja, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan.

Nuku kunnolla

Hyvät ja laadukkaat yöunet ovat olennaisessa asemassa aineenvaihdunnan kannalta. Riittävä määrä unta auttaa elimistöäsi taistelemaan oksidatiivista stressiä vastaan, ylläpitämään hormonien tasapainoa ja säätelemään monia aineenvaihdunnan prosesseja.

Lähde: Mind Body Green

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.