Raskaaksi tuleminen ei ole kaikille helppoa, joillekin se voi olla jopa mahdotonta. Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä hedelmällisessä iässä olevaa suomalaista, ja kyse on yhdestä aikuisiän suurimmista kriiseistä.
Lapsettomuudesta puhutaan, kun raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa säännöllisestä yrityksestä huolimatta, jolloin myös lapsettomuustutkimukset voidaan aloittaa. Jos parilla on tiedossa jokin hedelmällisyyttä alentava tekijä tai raskautta tai raskauden alkamista vaikeuttava tekijä, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo aiemmin.
Lapsettomuuden taustalla voi olla monia eri tekijöitä. Terveyskirjasto kertoo, että lapsettomuuden aiheuttava tekijä löytyy naisesta noin 25 prosentissa, miehestä noin 25 prosentissa ja molemmista noin 25 prosentissa tapauksista. Viimeisen neljänneksen osalta lapsettomuus jää selittämättömäksi.
Yleisimpiä syitä naisten ja miesten lapsettomuuden taustalla
Naisen ikä
Naisten osalta ikä on yksi vaikuttavin tekijä lapsettomuuden taustalla. Naisten munasolujen määrä ja laatu vähenee iän myötä ja arvioiden mukaan 35-40-vuotiaista naisista 40 prosenttia kärsii lapsettomuudesta.
Munanjohdinvauriot
Vaurioitunut munanjohdin aiheuttaa lapsettomuutta. Jos munanjohdin on arpeutunut tai tukossa, se vaikeuttaa munasolun kulkua sekä siittiöiden pääsyä munasolun luokse.
Endometrioosi
Lapsettomuuden taustalla voi olla myös endometrioosi, joka on yleisyydestään huolimatta alidiagnosoitu sairaus. Endometrioosi todetaankin usein juuri lapsettomuustutkimusten yhteydessä. Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin, että endometrioosi vaikuttaa hedelmällisyyteen jo vuosia ennen diagnoosin saamista.
Ovulaatio-ongelmat
Jos ovulaatiota ei tapahdu normaalisti, ei silloin siittiöillä ole tervettä munasolua hedelmöitettäväksi. Ovulaatio-ongelmien taustalla on usein hormonien epätasapaino. Ovulaatio-ongelmista kertoo epäsäännölliset tai pois jääneet kuukautiset. Taustalla voi olla myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS).
Kohtuongelmat
Jos hedelmöittynyt munasolu ei pääse kiinnittymään kohdun seinämään, ei raskaus pääse alkamaan. Kohtuongelmia voi aiheuttaa muun muassa kohdun lihaskyhmyt eli myoomat ja limakalvon polyypit. Jos kohdussa on arpikudosta tulehduksen, keskenmenon tai raskaudenkeskeytyksen takia, vaikeuttaa sekin raskaaksi tuloa.
Siittiöongelmat
Mitä enemmän siemennesteessä on siittiöitä, sitä parempi todennäköisyys hedelmöittymisellä on. Siittiötiheyden pitäisi olla yli 15 miljoonaa millilitrassa. Jos siittiöitä on vähemmän tai niiden liikkuvuus on huono, vaikeuttaa se hedelmöittymistä. Siittiöongelmien taustalla voi olla myös kiveskohju, eli suonikohjun tapainen kivespussin verisuonikohju, joka voi pitää lämpötilan liian korkeana normaalia siittiötuotantoa ajatellen.
Miesten lapsettomuus voi johtua myös siitä, etteivät siittiöt pääse liikkeelle. Siittiöiden puuttumisen siemennesteestä voi aiheuttaa lisäkivesten tai siemenjohdinten tukokset. Myös erektio-ongelmat tai ennenaikainen laukeaminen voivat vaikuttaa lapsettomuuteen.
Paino
Naisella sekä ali- että ylipaino vaikuttavat hedelmällisyyteen sekoittaen hormonitoimintaa. Miehillä liikalihavuus voi sekoittaa miehen hedelmällisyyteen vaikuttavia hormoneja.
Sukupuolitaudit
Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa naisilla lantion alueen tulehduksia, jotka häiritsevät hedelmöittymistä. Miehillä nämä taudit voivat sen sijaan vahingoittaa kiveksiä aiheuttaen arpeutumista, joka tukkii siittiöiden kulkua.
Autoimmuunisairaudet
Diabetes, kilpirauhassairaudet ja reumasairaudet voivat vaikuttaa lapsettomuuteen naisilla. Miehillä eturauhassairaudet, sukuelinten tulehdukset, murrosiän jälkeinen sikotauti, tyräleikkaus tai laskeutumattomat kivekset puolestaan vaikuttavat hedelmällisyyteen.
Tupakointi ja alkoholi
Tupakointi voi häiritä ovulaatiota ja vahingoittaa munasoluja. Runsas alkoholinkäyttö puolestaan on yhdistetty naisten lapsettomuuteen. Miehillä tupakointi heikentää siittiöiden laatua ja runsas alkoholinkäyttö voi sisäelimiä vaurioittaessaan aiheuttaa hedelmättömyyttä laskemalla testosteronia, kutistamalla kiveksiä, aiheuttamalla erektio-ongelmia sekä hidastamalla siittiöiden liikkuvuutta.
Lähde: Parents
Teksti: Miia