5 vinkkiä joilla voit parantaa sisarussuhdetta aikuisena

5 vinkkiä joilla voit parantaa sisarussuhdetta aikuisena
Kuva: Pixabay/Dimhou

Sisarussuhteet ovat elämämme pisimpiä ja merkityksellisimpiä ihmissuhteita. Jo siksikin ne ovat niin tärkeitä. Joskus suhde sisältää kuitenkin myös negatiivisia tunteita, kuten kateutta, joka voi juontaa juurensa jo lapsuudesta. Miten suhdetta omaan sisareen voisi aikuisuudessa parantaa?

Sisarukset ovat ihmisiä, joita et voi itse valita elämääsi. Lapsuudessa he saattavat olla pahin riitakumppanisi, joka voi kuitenkin jatkua aikuisuuteen asti. Taustalla on usein kateutta, mikä juontaa juurensa lapsuudessa koettuun jatkuvaan kilpailuun vanhempien huomiosta ja suosiosta.

Lisäksi joku sisaruksista on voinut kokea joutuneensa kantamaan enemmän vastuuta ja tekemään kotitöitä. Usein perheen vanhimman rooli jää päälle aikuisenakin vanhempien vanhetessa ja tarvittaessa yhä enemmän lasten apua. Tällöin katkeruus voi hiipiä perheen esikoiseen.

Näin parannat sisarusten välistä suhdetta!

1.Vanhempien rooli ja tehtävä

Vanhemmilla on tärkeä rooli siinä, että sisarusten välille muodostuu terve ja hyvä suhde. Terveen yhteyden edistäminen lasten välille lapsuudessa, takaa heille hyvän suhteen myöhemmin aikuisuudessa. Vanhempien ei pitäisi luoda kilpailua lasten välille sanoin tai teoin ja osoittaa suosivansa jotain tiettyä lasta. Sisaruksia ei saisi missään nimessä vertailla negatiivisessa mielessä keskenään.

2.Haluaako sisaruksesi parantaa välejänne?

Kuten missä tahansa muussakin ihmissuhteessa, niin myös sisarussuhteessa tulee ensin selvittää, onko sisaruksesi valmis korjaamaan välejänne. Tilanteen parantamiseksi tarvitaan molempia. Jos sisaruksesi ei halua korjata välejänne, voit käsitellä tilannetta myös itseksesi ja yrittää saavuttaa rauhan asian suhteen. Jatka elämääsi eteenpäin ja keskity muihin ihmissuhteisiin.

3.Lakkaa syyttelemästä

Toisen syytteleminen ei koskaan kannata, ei tässäkään tapauksessa. Sen sijaan keskity kuuntelemaan toista.

4.Pyydä anteeksi

Jos olet edes vahingossa loukannut sisarustasi, pyydä anteeksi. Jokin itsestä pieneltä tuntuva asia, voi olla toisesta suuri juttu.

5.Nauti siitä millainen suhde on tällä hetkellä

“Ihan ok” on jo hyvä juttu sisaruksen suhteen. Älä odota sisarussuhteelta liian läheisiä välejä. Vaali sitä hyvää, mitä välillänne jo on.

Onko sinulla sisaruksia? Millaisia sisarussuhteesi ovat?

Lähteet: Anna, Askel terveyteen, Kodin Kuvalehti, You are mom

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *