Selittämättömän väsymyksen taustalla voi olla raudanpuute

woman laying on bed
Kuva: Vladislav Muslakov

Kesän pitäisi olla ihanaa ja rentouttavaa aikaa, jolloin ladataan akkuja ja nautitaan ansaitusta levosta. Jotkut vanhemmat kuitenkin kokevat olonsa vetämättömäksi ja energiattomaksi. Väsymykseen voi olla monia syitä. Eräs syy voi olla raudanpuute, josta vanhempi ei ole edes ollut tietoinen.

Jos lomaan on ladattu paljon odotuksia, voi vanhempi kokea epätoivon tunteita tajutessaan, ettei energiatasot tunnu riittävän edes arjen pyörittämiseen, loma-aktiviteeteista puhumattakaan. Raudanpuutteen yhteydestä väsymykseen on kirjoitettu viime vuosina paljon. Usein raudanpuute on tullut esiin muiden tutkimusten yhteydessä sattumalta. Nykyään lääkärit osaavat aiempaa paremmin epäile raudanpuutosta mahdolliseksi syyksi, jos ihminen kokee olonsa jatkuvasti väsyneeksi, eikä muuta selittävää tekijää löydy.

Monesti vanhempi laittaa väsymyksensä ruuhkavuosien piikkiin. Hän vakuuttelee itselleen, että väsymys hellittää, kunhan vain jossain vaiheessa saa levätä. Lepohetket voivat kuitenkin olla harvassa kiireisen arjen keskellä. Vanhempi sinnittelee väsyneenä, kunnes uupumuksen tunne äityy niin pahaksi, että on pakko pysähtyä.

Mikä aiheuttaa raudanpuutosta?

Naisilla kuukautiset ovat usein suuri syy raudanpuutokseen. Hedelmällisessä iässä olevien naisten kannattaa kiinnittää huomiota riittävään raudan saantiin. C-vitamiinin on havaittu tehostavan raudan imeytymistä, joten sitä kannattaa lisätä ruokavalion tueksi, jos epäilee kärsivänsä raudanpuutteesta. Jos kuukautiset ovat hyvin runsaat, lääkäri voi määrätä e-pillereitä raudanpuutoksen ehkäisemiseksi.

Raudanpuute aiheuttaa monenlaisia oireita. Näihin saattaa kuulua esimerkiksi:

  • Päänsärky
  • Hengästyminen
  • Väsymys
  • Kalpeus

Joskus oireisiin saattaa kuulua myös kipu kielessä. Myös nielemisen yhteydessä aiheutuva kipu voi olla oire raudanpuutoksesta. Kynnet saattavat haurastua ja lohkeilla.

Jos anemia on lievä ja kehittyy hitaasti, ihminen ei välttämättä havaitse sen aiheuttamia oireita, sillä keho pystyy sopeutumaan tilanteeseen tiettyyn pisteeseen asti. Usein ihminen ei ole tiennyt kärsivänsä raudanpuutoksesta, vaan asia tulee sattumalta ilmi verikokeissa muun lääkärikäynnin yhteydessä.

Anemia on tärkeää hoitaa

Anemian syyt tulee aina selvittää huolella. Joskus taustalla voi olla vakava tila, kuten sisäinen verenvuoto, jonka takia rautaa menetetään huomaamatta. Kun syy on selvillä, on hoitokin tehokkainta.

Jos vanhempi kärsii raudanpuutoksesta, ensimmäisenä hoitona on usein rautatabletit. Hoito vaatii kärsivällisyyttä, sillä tuloksia syntyy usein vasta monen kuukauden jälkeen. Hoitoa ei tule lopettaa kesken, jottei puutostila palaudu. On myös hyvä pitää mielessä, että tulehduskipulääkkeet voivat runsain määrin nautittuna aiheuttaa verenvuotoa suolistoon, minkä seurauksena raudanpuutostila voi syntyä. Siksi on hyvä pyrkiä välttämään liiallista tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Lähde ja lisätietoa: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.