Tiedätkö, mitä teini tekee huoneessaan suljetun oven takana?

woman in white tank top and blue denim jeans sitting on yellow chair
Kuva: Laura Chouette

Teini-iässä nuori kaipaa yksityisyyttä. Moni nuori haluaa tietyssä iässä pitää huoneensa oven tiukasti kiinni. On tärkeää, että vanhempi antaa teinille mahdollisuuden yksityisyyteen. Samaan aikaan on myös tärkeää, että vanhempi pysyy edes jotenkin kärryllä siitä, mitä nuori puuhailee huoneessaan suljetun oven takana.

Nykyaikana lapset ja nuoret viettävät paljon aikaa netissä. Kuten suurin osa vanhemmista hyvin tietää, netti ei välttämättä aina ole turvallinen paikka nuorelle. Tämä on yksi syy siihen, miksi on tärkeää, että vanhempi tietää, mitä nuori tekee huoneessaan. Jos nuori on esimerkiksi aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai erilaisilla keskustelupalstoilla, nämä voivat olla sellaisia paikkoja, joissa hyväksikäyttäjät lähestyvät uhrejaan.

Nuoren kanssa kannattaa pyrkiä sopimaan selkeät pelisäännöt siitä, kuinka paljon vanhemmalla on oikeus tietää ja kysellä hänen asioistaan. Jos nuori kokee, ettei vanhemmalla ole oikeutta tietää mitään hänen tekemisistään ja vanhempi haluaa silti saada tietonsa asioita, nuori voi suhtautua tähän hyvinkin vihamielisesti. Sen sijaan jos nuori ymmärtää, että perimmäinen syy vanhemman uteliaisuudelle on halu suojella lastaan henkisiltä haavereilta, voi tämä pehmentää nuoren suhtautumista. Kannattaa sääntöjen yksipuolisen asettamisen sijasta pyrkiä selittämään nuorelle taustat sääntöihin ja päästä yhdessä molempia tyydyttävään kompromissiin.

Toki jos murrosikä on pahimmillaan, vanhemman voi olla vaikea selittää, että hänen toimintansa johtuu pohjimmiltaan välittämisestä. Useimmat nuoret kuitenkin ymmärtävät, ettei vanhempi tahdo turhaan hankaloittaa heidän elämäänsä, vaan ainoastaan suojella heitä.

Jos teinin käytös muuttuu, syy kannattaa aina selvittää

Jos nuoren käytös muuttuu ilman näennäistä syytä ja hän alkaa viettämään selkeästi aiempaa enemmän aikaa suljetun oven takana, kannattaa pyrkiä selvittämään, onko hänellä kaikki hyvin elämässään. Joskus syynä käytöksen muutokseen voi olla esimerkiksi teinin masennus. Toisaalta syy huoneeseen lukittautumiseen voi myös olla se, että teini haluaa pitää yhteyttä somessa tapaamiinsa henkilöihin ja tämä onnistuu parhaiten oman huoneen rauhassa. Koska syitä teinin vetäytymiseen voi olla hyvin monia, on tärkeää jutella hänen kanssaan asiasta ennen johtopäätösten vetämistä.

Jos vanhempi on huolissaan teinin käytöksestä eikä teinin kanssa pääse tyydyttävään puheyhteyteen, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä tahoihin, jotka voivat auttaa. Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisilta voi saada hyviä käytännön neuvoja jatkon suhteen. Jos teinin käytös muuttuu huolestuttavasti, kannattaa mieluumin olla liikkeellä asian tiimoilta liian aikaisin kuin liian myöhään.

Omaa intuitiota ei myöskään tule aliarvioida. Viime kädessä vanhempi tuntee lapsensa parhaiten, siksi kannattaa luottaa omaan intuitioon arvioidessa sitä, onko lapsilla kaikki hyvin. Jos vanhemmalla on tunne, että lapsella ei kaikki ole hyvin, tämä on suuri punainen lippu, jota ei tule jättää huomiotta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.