Katsekontakti lapsen kanssa on tärkeää – 5 syytä miksi

mom and child photo
Kuva: Ana Tablas

Ihmisten välinen vuorovaikutus ei ole vain puhetta ja sanoja, vaan siihen liittyy myös sanatonta viestintää. Sanatonta viestintää ovat niin ilmeet, eleet, kehon kieli sekä asento, äänensävy ja katsekontakti. Siksi katsekontaktia on tärkeä harjoitella myös lapsen kanssa.

Katsekontaktin rooli ihmisten välisessä sanattomassa viestinnässä on suuri. Katsekontaktilla voit kertoa toiselle kiinnittäväsi häneen huomiota. Katse auttaa myös tulkitsemaan oikein toisen ihmisen ilmeitä sekä eleitä. Vanhempien on tärkeä harjoitella katsekontaktin ottamista lastensa kanssa. Näin lapset tottuvat katsekontaktiin, eikä se tunnu heistä myöhemmin oudolta muiden ihmisten kanssa. Lisäksi katsekontaktin harjoittelu pienestä pitäen vahvistaa lasten kommunikointitaitoja.

Katsekontakti on osana lapsen elämää heti syntymästä alkaen. Kun vanhempi ottaa katsekontaktin vastasyntyneen kanssa, vapautuu elimistössä oksitosiini-nimistä hormonia, joka vahvistaa tunnesidettä vanhemman ja lapsen välillä. Lapsen kasvaessa katsekontaktin merkitys kasvaa.

5 syytä, miksi katsekontakti lapsen kanssa on niin tärkeää

Katsekontakti auttaa lapsia olemaan sosiaalisempia

Kun lapsi ottaa katsekontaktia, hän vaikuttaa itsevarmalta muiden silmissä. Muut lapset näkevät hänet ihmisenä, jonka kanssa haluavat ystävystyä. Katsekontaktin ottaminen voi auttaa lasta olemaan sosiaalisempi. Katsekontaktia käyttämällä lapsi myös viestii muille seurassaan oleville, että kiinnittää huomionsa ihmiseen tämän puhuessa. Lapsi antaa itsevarman ja aidosti toisesta kiinnostunut, mikä vetää muita lapsia puoleensa.

Katsekontakti vahvistaa ihmissuhteita

Kun ymmärtää sanattoman viestinnän tärkeyden, auttaa se ymmärtämään ihmissuhteita paremmin. Katsekontaktin avulla lapsi vahvistaa ihmissuhteita hänelle rakkaiden ihmisten kanssa. Kun vanhempi katsoo lastaan, sisarukset katsovat toisiaan tai läheiset ystävät ottavat katsekontaktin, vallitsee heidän välillä yhteys ja ymmärrys. Tämä tunne puolestaan synnyttää hyvän olon.

Katsekontakti auttaa kommunikaatiotaitojen kehittymistä

Lapset työstävät kommunikaatiotaitojaan syntymästään lähtien ja osa siitä tapahtuu katsekontaktin avulla. Iän karttuessa sanaton viestintä on yhtä tärkeää kuin sanallinen viestintä, joten katsekontaktin ottamisen on tunnuttava lapsesta luontevalta. Sanaton viestintä voi kertoa jopa enemmän kuin sanat siitä, mitä ihminen yrittää kertoa. Lapsen kommunikaatiotaidot vahvistuvat paremmin, mitä enemmän ottaa katsekontaktia muiden kanssa. Mitä enemmän lapsi harjoittelee sanattoman viestinnän kommunikointitaitoja, sitä paremmin hän kommunikoi muiden kanssa aikuisena.

Katsekontakti voi muuttaa tunnetilaa

Katsekontaktin avulla voi viestiä muille omista tunteistaan, sillä katse paljastaa, onko joku iloinen, surullinen tai vihainen. Katsekontaktin avulla voi saada paremman mielialan. Jos tuntee olonsa alakuloiseksi ja saa katsekontaktin empaattiselta ja ymmärtävältä vaikuttavan ihmisen kanssa, voi se tuoda lohtua ja piristystä.

Katsekontakti auttaa lukemaan ilmeitä

Katsekontaktin ottaminen on ensiaskel, kun yrittää yhdistää kasvojen ilmeen johonkin tunteeseen. Lapset voivat ymmärtää teoriassa, miten ilmeet ja tunteet menevät yksiin, mutta käytännössä se voi olla vaikeampaa. Tästä syystä lapsilla voi ottaa aikansa tulkita ilmeitä oikein, mutta mitä enemmän tätä harjoittelee, sitä helpommaksi se muuttuu. Vanhempi voi opettaa lapselle ilmeiden ymmärtämistä katseen avulla myös tekemällä siitä hauskan leikin. Samalla kun lapsen taidot harjaantuvat, hän oppii myös empatiaa.

Lähde: Moms

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.