Kun lapsi sairastuu anoreksiaan, vanhemman sydän vuotaa verta

Kun lapsi sairastuu anoreksiaan, vanhemman sydän vuotaa verta
Kuva: ian dooley

Jo pienestä vauvasta lähtien vanhemman eräs tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että lapsi saa riittävästi ravintoa. Siksi vanhemmalle usein on äärimmäisen tuskallista, kun hän näkee anoreksiaa sairastavan lapsensa riutuvan silmissä.

Internetin ja sosiaalisen median myötä nuoret altistuvat päivittäin suurelle määrälle manipuloitua kuvasisältöä. Siinä missä aiemmin saatettiin silloin tällöin nähdä tien varrella tai kauppakeskuksessa hoikkia malleja suurissa paperijulisteissa, tänä päivänä nettiä selatessa vastaan tulee jatkuvalla syötöllä kuvankauniita ihmisiä. Usein kuvissa olevien mallien ruumiinrakenne on epärealistinen, muttei tätä välttämättä maallikko aina huomaa.

Tämän seurauksena lapsen käsitys normaalista ihmiskehosta voi olla hämärtynyt. Hän saattaa kuvitella, että ihmisten lantiot ovat oikeasti sen näköisiä, miltä seuraamiensa idolien lantiot näyttävät. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, että kuvat on usein käsitelty siten, että lantiosta on tarkoituksella tehty epänormaalin hoikka. Jos hän pyrkii tavoittelemaan peilikuvassaan samannäköistä lantiota, ei ole ihme, että ongelmia seuraa.

Nuoren nopeaa hoikistumista ei pidä jättää huomiotta

Jos nuoren ulkonäössä alkaa tapahtua nopeita muutoksia hoikempaan päin, vanhemman kannattaa seurata tilannetta. Nuorta ei kannata yrittää pakottaa väenväkisin syömään, jos hän on selvästi vastahakoinen, sillä pahimmillaan tämä johtaa siihen, että hän käy salaa oksentamassa jälkeenpäin. Mikäli nuori säännönmukaisesti jättää syömättä aterioilla, asia on kuitenkin tärkeää ottaa puheeksi ja tarvittaessa ohjata hoitoon. Varsinkin jos teini on jo lähtökohtaisesti hoikka, liika laihduttaminen voi nopeasti heikentää kuntoa ja pahimmassa tapauksessa jopa henki saattaa olla vaarassa.

Jos vanhempi alkaa puhumaan huolistaan lapsen painoon liittyen, tuloksena voi olla vastareaktio. Vanhempi on luonnollisesti huolissaan lapsestaan, mikä saattaa saada hänet reagoimaan hyvin voimakkaasti. Jos vanhempi yrittää uhkailemalla saada nuorta syömään, tämä kuitenkin usein vain lisää teinin ahdistusta.

Jos oman teinin syöminen ja paino huolettaa, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka voivat neuvoa, kuinka asiassa kannattaa toimia. Mikäli ammattilaiset ovat sitä mieltä, että kannattaa käydä juttelemassa lääkärissä yhdessä tai erikseen, neuvoa kannattaa seurata.

Moni syömishäiriötä nuoruudessaan sairastanut aikuinen on kertonut, että vaikka välitön reaktio vanhemman auttamisyrityksiin on ollut viha, jälkeenpäin he ovat ymmärtäneet, että vanhemman väliintulo on ollut ensiarvoisen tärkeää tuhoisan kierteen katkaisussa. Vaikka lapsi saattaakin raivokkaasti vastustaa vanhemman auttamisyrityksiä, kannattaa sinnikkäästi jatkaa auttamista ja tukemista silloinkin, kun lapsi ei kykene apua parhaalla mahdollisella tavalla vastaanottamaan.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *