Muutto uuteen kotiin voi jännittää lasta paljon

boy in yellow shirt
Kuva: Séan Gorman

Kodin vaihto merkitsee aina suurta muutosta perheelle. Aikuiset ovat kenties muuttaneet jo monia kertoja, mutta lapselle muutto saattaa olla ensimmäinen. Tutun ympäristön vaihtuminen voi tuntua lapsesta pelottavalta. Kuinka vanhempi voi auttaa lasta sopeutumaan tilanteeseen?

Varsinkin jos muutto tapahtuu kauas vanhoilta kotikonnuilta, tilanne voi olla lapselle hyvin jännittävä. Jos lapsella vaihtuu koulu muuton yhteydessä, merkitsee tämä samalla myös kaveripiirin vaihtumista. Myös päiväkoti-ikäisellä lapsella vaihtuu tällöin päiväkodissa oleva samanikäisistä lapsista koostuva sosiaalinen verkosto. Vanhempaa itseäänkin saattaa jännittää kokonaan uuteen aikuisyhteisöön sopeutuminen uudella paikkakunnalla.

Muuttoon voi olla monia syitä

Jos vanhemmat ovat eronneet, lapset tulevat jatkossa viettämään aikaa kahdessa eri kodissa. Toinen vanhempi saattaa jäädä vanhaan kotiin, jolloin lapsille tulee käytännössä vain yksi uusi koti, jossa he tulevat viettämään osan ajastaan. Tällöin muutos ei ole niin totaalinen, mutta silti lapsi joutuu sopeutumaan uuteen ympäristöön ja ylipäätään erotilanteeseen.

Ruuhkavuodet ovat muutenkin kiireistä aikaa, saati sitten kodin vaihdon tullessa eteen, jolloin muuttohässäkkä vie suuren osan vanhempien ajasta ja energiasta. Tilanteeseen vaikuttaa myös paljon se, kokeeko vanhempi muuton positiivisena vai negatiivisena asiana. Jos kotia on pakko vaihtaa, vaikkei sitä haluaisi tehdä, muuttoprosessi voi olla hyvin stressaava vanhemmalle. Vanhemman stressi vaikuttaa myös lapseen, sillä lapsi vaistoaa helposti vanhemman mielentilan. Koska muutto on muutenkin lapselle jännittävä asia, voivat vanhemman omat muuttoon liittyvät ahdistuksen tunteet aiheuttaa myös lapselle normaalia enemmän ahdistusta.

Vaikka vanhempi kokisi muuton positiivisena asiana, hänelle voi tulla yllätyksenä, ettei lapsi välttämättä koe samoin. Lapsi voi joskus protestoida voimakkaasti muuttoa vastaan. Onkin tärkeää, että vanhemmat ottavat lapsen tunteet huomioon ja antavat hänelle tilaisuuksia jutella muuton herättämistä ajatuksista.

Kuinka vanhempi voi parhaiten auttaa lasta?

Jos lapsella on vahva kaveriverkosto vanhassa kotipaikassa, hänelle voi sanoa, että vanhoja kavereita voi milloin vain tulla tapaamaan ja he voivat myös tulla vierailemaan uuteen kotipaikkaan. Nykyaikana videopuhelujen välityksellä on myös hyvin helppo pitää yhteyttä kaukana asuviin ystäviin. Lapsen kanssa voi puhua siitä, kuinka uudessa paikassa aluksi ihmiset ovat vieraita, mutta pian heihin tutustuu ja luultavasti he ovat aivan yhtä mukavia kuin vanhassakin asuinpaikassa olevat ihmiset. Lapsen kanssa voi myös positiiviseen sävyyn jutella siitä, mitä kaikkea mukavaa uudessa kotipaikassa voi tehdä.

On tärkeää, että uudessa kotipaikassa pidetään kiinni tutuista rutiineista. Liikunta, ulkoilu ja yhteinen aika ylläpitävät henkistä hyvinvointia ja niitä kannattaakin harrastaa yhdessä niin paljon kuin mahdollista. Lisää vinkkejä siitä, kuinka lasta voi auttaa sopeutumaan parhaiten muuttoon voi lukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.