Koulut alkavat pian, nyt on aika opetella liikennesääntöjä!

Kuva: Gocha Szostak

Koulun alku häämöttää nurkan takana ja kesäloma onkin mainio hetki kerrata liikennesäännöt lasten kanssa. Moni koululainen kulkee koulumatkat ilman aikuista.

Vaikka esikouluikäiset lapset muistavat ja osaavat soveltaa yksinkertaisia liikennesääntöjä, lapsen on vaikeaa arvioida ajoneuvojen nopeutta ja etäisyyttä. Myös tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja säilyttäminen olennaisissa asioissa liikenneympäristössä on haastavaa pienelle lapselle.

Liikennekasvatus alkaa kotoa

Koulun aloittaminen on tilanne, jossa lasten turvallisuuteen kiinnitetään erityisesti huomiota. On hyvä muistaa, että päivähoitopaikan ja koulun antaman liikennekasvatuksen tarkoitus on tukea vanhempien työtä, mutta perhe on tärkein vaikuttamisen kanava lapsen liikennekasvatuksessa. 

Koulumatkaa kannattaa harjoitella etukäteen lapsen kanssa. Kun koulumatka kuljetaan yhdessä, vanhemman on helpompi ohjata lasta kiinnittämään huomiota erilaisiin tilanteisiin: “Tietä ylittäessä on aina pysähdyttävä ensin.” tai ”Tuon nurkan takaa saattaa joku tulla yllättäen.” Koulumatkaksi kannattaa valita turvallisin reitti, joka ei aina ole se lyhyin. Lasta täytyy neuvoa käyttämään suojatietä aina kun mahdollista. 

Koulumatkan harjoittelu ei lopu koulun alkuun.
Koulumatkan harjoittelu ei lopu koulun alkuun. Kuva: Kelly Sikkema

Kun koulumatkan kulkeminen sujuu ja perusasiat ovat hallussa, voi vanhempi seurata vierestä ja antaa lapsen toimia itsenäisesti. Kun aikuisen antamat ohjeet yhdistyvät tiettyihin paikkoihin, jää lapselle reitin lisäksi mieleen myös turvalliset tavat toimia. 

Koulumatkan harjoittelu ei lopu koulunalkuun. Lapselta kannattaa kysyä säännöllisesti, miten koulumatka sujuu ja muistuttaa asioista joita on harjoiteltu. On hyvä muistaa, että myös vuodenajat vaikuttavat koulumatkaan. Kesällä puiden ja pensaiden lehdet voivat peittää näkyvyyden ja talvella pimeys ja lumikinokset tuovat koulumatkalle haastetta. 

Vinkit turvallisen liikkumisen harjoitteluun:

  • Kuvatkaa yhdessä koulumatka. Kotona kuvia voi katsella yhdessä ja vaaranpaikkoihin on helpompi palata uudestaan. Lapselta voi kysellä, mitä kuvassa näkyy tai mitä missäkin tilanteessa pitikään tehdä. “Muistatko mihin tuli kiinnittää huomiota tässä paikassa?”.
  • Miettikää yhdessä, mikä on turvallisin reitti kouluun. Turvallisin reitti ei välttämättä ole aina se lyhyin.
  • Pohtikaa yhdessä, kuinka vuodenajat vaikuttavat koulumatkaan. (Esim. lumikinokset, pimeys, puiden lehdet.) Kuinka nämä vaikuttavat lapsen kykyyn nähdä muut tienkäyttäjät tai siihen miten muut näkevät lapsen?
  • Kerro lapselle, että autoilijan voi olla hankalaa huomata lasta, koska lapsi on lyhyt. Ekaluokkalainen on reilun metrin mittainen. Hän ei aina näe autoja, eivätkä autoilijat häntä.
  • Muistuta, että parkkipaikoilla tulee varoa peruuttavia autoja.
  • Jalankulkija ei koskaan voi näkyä liian hyvin. Heijastin on hyvä kiinnittää jokaisen koululaisen takkiin ja reppuun.
  • Keskustele lapsen kanssa myös kännykän käytöstä liikenteessä ja näytä siinä myös itse hyvää mallia. Hyvä sääntö on, että kännykkä laitetaan reppuun koulumatkan ajaksi.

Lähde: Liikenneturva

Artikkeli julkaistu 28.7.2021, muokattu 25.7.2023.

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.