Riittääkö lomasi akkujen lataamiseen?

woman in blue and white tank top holding baby in white onesie on beach during daytime
Kuva: Süheyl Burak

Ideaalisesti loman pitäisi mahdollistaa henkinen ja fyysinen lepo, jotta jaksaisi taas paremmin arjessa. Joskus voi olla vaikeaa arvioida, minkä pituinen vapaa on riittävä akkujen kunnolliseen latautumiseen. Vaikka joskus tuntuisi siltä, että on mukavinta pitää useampi lomapätkä kesän aikana ja käydä välissä töissä lyhyitä jaksoja, sitä ei kannata pilkkoa liian lyhyisiin pätkiin. Liian lyhyt lepojakso voi kostautua myöhemmin talven aikana yllättävänä väsymyksenä.

Perheiden tilanteet ovat lomailun suhteen erilaiset. Joissakin perheissä pidetään yhteinen hyvin pitkä kesäloma, siinä missä toisissa pilkotaan vapaat lyhyempiin pätkiin ja vanhemmat voivat jopa olla eri aikoihin lomalla. Joskus tilanteeseen ei ole mahdollista vaikuttaa ja lomat on pidettävä silloin, kun se töiden puolesta onnistuu. Jos kuitenkin itsellä on sanavaltaa päivämäärien suhteen, kannattaa puntaroida huolella, olisiko yksi pitkä vapaajakso kuitenkin levon ja irtioton kannalta tehokkain.

Jos loma on liian lyhyt, akut eivät pääse välttämättä latautumaan riittävästi

Monet tietävät, että täytyy kulua jonkin aikaa, jotta mieli ja keho ymmärtävät vapaiden todella alkaneen. Usein ensimmäinen viikko saattaa mennä siihen, että edes sisäistää kunnolla olevansa lomalla. Keho voi olla edelleen samanlaisessa jännitystilassa kuin töissä käydessä ja työasiat voivat pyöriä mielessä.

Ensimmäisen viikon jälkeen mieli alkaa pikkuhiljaa unohtamaan työasioita ja kehokin pääsee rauhoittumaan. Jos lomaa on lyhyempi pätkä, esimerkiksi kaksi viikkoa tai vain viikko, käytännössä katsoen keho ja mieli ovat ehkä juuri päässeet rentoutumaan, kun pitääkin jo palata töihin. Tällöin loma ei kovin tehokkaasti palvele tarkoitustaan.

Vanhemman kannattaa loma-aikaa suunnitellessaan ajatella myös perhettään. Jos lapset ovat arkena päiväkodissa tai koulussa, on tämä heidän kannaltaan samanlaista “työtä” kuin aikuisen työ. Loma on siksi lapsellekin hyvin merkittävä asia, joka auttaa jaksamaan talven pimeydessä paremmin aikaisia aamuherätyksiä ja muuta arkeen kuuluvaa.

Vanhemman läsnäolo on lapselle luonnollisesti hyvin merkityksellistä. Kiireetön perheen kesken vietetty aika, leppoisat aamut ilman aikaista herätyskellon pirinää, sängyllä loikoilu rauhassa ilman kiirettä lähteä päiväkotiin tai kouluun ja muut yhdessä tehdyt asiat auttavat sekä lasta että vanhempaa rentoutumaan.

Latautuvatko akut tehokkaimmin matkalla vai kotona?

Joissakin perheissä on tapana viettää suurin osa vapaista matkaillen. Toisissa perheissä taas ollaan enemmän kotona perheen kesken. Kenties jossain vaiheessa käydään yhteisellä matkalla, mutta tien päällä olemisen sijasta panostetaan rauhalliseen kotona vietettyyn aikaan. Riippuu paljon perheestä, minkälainen lomanviettotapa on kellekin paras.

Matkalla ollessa aistit saavat uudenlaista stimulaatiota päivittäin, kun nähdään uusia paikkoja ja koetaan uusia asioita. Tämä voi olla rentouttavaa, mutta myös kuormittavaa. Kotona kiireettömästi ollessa mieli voi rauhoittua eri tavalla kuin lomamatkalla.

Millainen loma lataa parhaiten teidän perheenne akkuja?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)